Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč

Pokud hledáte jednoduchý a rychlý recept na dezert, který potěší celou rodinu, pak je tento kokosový hrníčkový koláč skvělou volbou. Díky hrníčkovému odměřování se nemusíte trápit s vážením surovin, a přesto dosáhnete dokonalého výsledku. Koláč je vláčný, jemný a díky smetanové polevě doslova rozplývající se na jazyku. Pojďme se tedy pustit do pečení!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Kokosový koláč

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 2 vejce (nejlépe domácí)
  • 1 hrníček krystalového cukru (nebo například třtinového)
  • 2 hrníčky polohrubé mouky (lze použít i hladkou nebo je smíchat)
  • 1 hrníček mléka 
  • ½ hrníčku oleje (jakýkoli, já jsem použila slunečnicový – můžete použít také máslo)
  • 1 prášok do pečiva (kupte si je více a připravte si také sypaný jablečný koláč)
Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na posypku:

  • 1 hrníček kokosu (vyzkoušejte recept na Bounty dukáty)
  • ½ hrníčku moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (já jsem použila vanilínový)

Na polevu:

  • 1 smetanu ke šlehání 
Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Vejce (2) rozklepnete do mísy a vyšlehejte s krystalovým cukrem (1 hrníček) do světlé, nadýchané pěny.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté postupně přilévejte mléko (1 hrníček) a olej (½ hrníčku), stále míchejte.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Do této směsi prosejte polohrubou mouku (2 hrníčky) smíchanou s práškem do pečiva (1).

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Vše důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Pečení koláče:

Hotové těsto rovnoměrně nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo plech vystlaný pečícím papírem a uhlaďte povrch stěrkou.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

V menší misce smíchejte kokos (1 hrníček), moučkový cukr (½ hrníčku) a vanilkový cukr (1).

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Touto směsí posypte celé syrové těsto – díky tomu se kokos lehce zapeče a vytvoří na povrchu koláče chutnou krustu.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Plech vložte do předehřáté trouby na 180-190 °C a pečte přibližně 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Dokončení:

Jakmile je koláč upečený, vyndejte ho z trouby, ale ještě horký ho rovnoměrně přelijte nevyšlehanou smetanou ke šlehání. Smetana se vsákne do koláče a dodá mu neuvěřitelnou vláčnost a jemnost.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Podávání:

Koláč nechte zcela vychladnout, aby se chutě krásně propojily. Poté můžete krájet podle vlastní fantazie a podávat.

Rychlý a šťavnatý kokosový hrníčkový koláč
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Citronová nebo pomerančová kůra: Přidejte do těsta nastrouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče pro svěží aroma.
  • Kokosové mléko: Místo obyčejného mléka zkuste kokosové mléko, koláč bude mít výraznější kokosovou chuť.
  • Karamelizovaný kokos: Před posypáním smíchejte kokos s trochou rozpuštěného másla a opražte ho dozlatova na pánvi.
  • Ovocná verze: Přidejte do těsta hrst borůvek, malin nebo nakrájené meruňky pro osvěžující ovocný akcent.
  • Čokoládová poleva: Místo samotné smetany přelijte koláč čokoládovou polevou (hořká čokoláda + smetana).

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.