Tento šuměnkový koláč je skvělou volbou pro všechny, kteří milují lehké a osvěžující dezerty. Nadýchaný piškotový základ se snoubí s jemným smetanovým krémem a vrstvou šuměnkového želé, které dodává koláči jedinečnou ovocnou chuť. Připravte si tento jednoduchý dezert a překvapte svou rodinu i přátele!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/E237C949-55F8-4887-BA43-303B6C21FCE7-1024x768.jpg)
Šuměnkový koláč
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 4 vejce (velikost M, nejlépe domácí)
- 100 ml oleje (já jsem smíchala slunečnicový s olivovým)
- 100 ml mléka (vyzkoušejte si z něho připravit například rychlý kokosový koláč)
- 200 g moučkového cukru (můžete ho nahradit i krystalovým nebo třtinovým cukrem)
- 200 g polohrubé mouky (nebo ji zkombinujte s hladkou)
- 1 prášek do pečiva (kupte si je více a připravte si také jednoduché a nadýchané vafle)
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/4C3DED5D-BF81-4589-8552-2BFF7DE61E63-1024x768.jpg)
Šlehačkový krém:
- 2 smetany ke šlehání (nebo podle potřeby, lze použít i práškovou šlehačku)
- 1-2 zakysané smetany (nebo dle chuti, část lze nahradit bílým jogurtem nebo mascarpone)
- 1 vanilkový cukr
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/34065AA0-84EE-42D9-8AE9-074DDD3BC596-1024x768.jpg)
Šuměnkový krém:
- 800 ml vody
- 2 Zlaté klasy (lze použít i kukuřičný škrob nebo vanilkový pudink)
- 200 g krystalového cukru (nebo třtinového)
- 1 šuměnka (citronová, pomerančová nebo jiná příchuť)
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/1E18ED8D-E5C0-4DB3-AF15-70496517B9E6-1024x768.jpg)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Oddělte žloutky od bílků (4) a dejte je do dvou různých misek. Do misky se žloutky přidejte moučkový cukr (200 g) a šlehejte, dokud nevznikne světlá, nadýchaná pěna. Postupně přilévejte mléko (100 ml).
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/AB25D112-0042-4E76-9F11-CA0ABAC470C2-1024x768.jpg)
Pak přilévejte olej (100 ml) a stále šlehejte na nízkých otáčkách, aby se tekutiny dobře spojily se žloutkovou směsí.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/A1F35DB7-983D-4D3F-9F93-21E207A6D295-1024x768.jpg)
Polohrubou mouku (200 g) smíchejte s práškem do pečiva (1). Pomalu přisypávejte mouku k tekuté směsi a jemně promíchávejte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/02403C8B-2644-49F0-BF7F-5A790C982545-1024x768.jpg)
V samostatné misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Sníh opatrně zapracujte do těsta stěrkou nebo vařečkou – nešlehejte, aby těsto zůstalo nadýchané.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/1AE613E0-6180-45B9-91DB-F48154452718-1024x768.jpg)
Hotové těsto nalijte na plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou. Já jsem použila 2 dortové formy.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/3D467A20-523E-4841-AB8B-7D7558BD61C6-1024x768.jpg)
Pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20–25 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Po upečení nechte těsto úplně vychladnout.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/36E0A8BA-12AA-4892-81C5-51B6BE0E01EC-1024x768.jpg)
2. Příprava šlehačkového krému:
Vyšlehejte smetany ke šlehání (2) do tuhé pěny. Pokud používáte práškovou smetanu, připravte ji podle návodu na obalu.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/05035BE5-90D3-4BD3-8CEC-FA2244BB454D-1024x768.jpg)
V jiné misce smíchejte zakysanou smetanu (1-2) s vanilkovým cukrem (1). Opatrně spojte se šlehačkou a míchejte jen tak dlouho, aby vznikl hladký, nadýchaný krém.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/106C83C9-F64F-44FA-8432-203F4AFDAB9D-1024x768.jpg)
Rovnoměrně ho rozetřete na vychladlý korpus a dejte koláč do lednice, aby krém ztuhl, než připravíte druhý krém.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/9FD4B021-2C32-4F7D-A6D2-CDF76C6B9A97-1024x768.jpg)
3. Příprava šuměnkového krému:
Do hrnce nalijte vodu (asi 500 ml), přidejte cukr (200 g) a přiveďte k varu.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/9F26767F-6807-4FC8-9736-B0E9C2A92AA5-1024x768.jpg)
Ve zbývající vodě (300 ml) rozmíchejte Zlaté klasy (2) a šuměnku (1), dokud nevznikne hladká směs bez hrudek.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/02064B64-5F7C-412D-8974-5E620B241415-1024x768.jpg)
Jakmile se cukrová voda začne vařit, pomalu do ní vlijte připravenou směs za stálého míchání metličkou.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/19A536A7-285B-422A-B2E4-377123087C94-1024x768.jpg)
Pokračujte v míchání a vařte, dokud hmota nezhoustne na pudinkovou konzistenci. Hotový krém nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout, aby se nesrazil při nanášení na první vrstvu.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/BD3BFEFC-1B2C-45B7-B730-DA6910A61086-1024x768.jpg)
Jakmile je šuměnkový krém chladný, rovnoměrně ho rozetřete na první krém.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/0DA0159E-7711-4475-848A-9144F1FB837B-1024x768.jpg)
4. Chlazení a dokončení koláče:
Po nanesení šuměnkového krému dejte koláč zpět do lednice a nechte ho chladit alespoň 1 hodinu (nejlépe přes noc), aby krémy ztuhly a chutě se propojily.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/C564E61D-2E87-4AD5-98B8-5964D49F610C-1024x768.jpg)
Po vychlazení koláč nakrájejte na porce a podávejte dobře vychlazený.
![Šuměnkový koláč – osvěžující dezert s lehkým krémem](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2025/02/844872D2-0F15-4347-A38D-076ADE0604DE-1024x768.jpg)
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Ozdobení: Před podáváním můžete koláč dozdobit ovocem, například plátky citronu, pomeranče nebo jahod.
- Intenzivnější chuť: Pokud chcete výraznější ovocnou chuť, přidejte do šuměnkového krému trochu ovocného sirupu nebo citronové šťávy.
- Perlivá voda: Místo části mléka přidejte do těsta 50 ml perlivé vody. Bublinky pomohou vytvořit lehčí strukturu.
- Mascarpone: Část zakysané smetany můžete nahradit mascarpone, čímž krém získá jemnější a krémovější strukturu.