Recept na dokonalé pagáče

Pagáče patří mezi klasické dobroty, které voní tradicí a rodinnou pohodou. Tento recept pochází od paní Silvie Šutovské Horské, která si zakládá na jednoduchých a osvědčených postupech, jež zaručují úspěch i u těch nejnáročnějších gurmánů. Pagáče, lahodné a křupavé slané pečivo, jsou ideální volbou pro slavnostní příležitosti, posezení s přáteli nebo jen tak k odpolednímu čaji.

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Pagáče

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky (speciál)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 ml zakysané smetany
  • 75 ml vlažného mléka
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 250 g měkkého másla
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • ½ balení prášku do pečiva
  • Strouhaný sýr, semínka, ořechy nebo mandle (na posypání)
  • 1 vejce (na potření)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a droždí. Nechte kvásek vzejít na teplém místě. Do velké mísy přidejte mouky, zakysanou smetanu, máslo, sůl, prášek do pečiva a vzešlý kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte odpočívat na teplém místě asi 20 minut.

2. Válení a překládání:

Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte do obdélníkového tvaru a přeložte. Nechte ho chvíli podkynout. Postup zopakujte 2x.

3. Tvarování pagáčů:

Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujte pagáčky. Uložte je na plech vyložený pečícím papírem. Pagáče potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte semínky, ořechy, mandlemi nebo posypte strouhaným sýrem. Nechte je ještě chvíli kynout, asi 10 minut.

Recept na dokonalé pagáče
Zdroj: Silvia Šutovská Horská
4. Pečení:

Pagáče pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé.

Přejeme dobrou chuť!

Recept na dokonalé pagáče
Zdroj: Silvia Šutovská Horská
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.