Pagáče patří mezi klasické dobroty, které voní tradicí a rodinnou pohodou. Tento recept pochází od paní Silvie Šutovské Horské, která si zakládá na jednoduchých a osvědčených postupech, jež zaručují úspěch i u těch nejnáročnějších gurmánů. Pagáče, lahodné a křupavé slané pečivo, jsou ideální volbou pro slavnostní příležitosti, posezení s přáteli nebo jen tak k odpolednímu čaji.
Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde - Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!
Pagáče
Co budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky (speciál)
- 100 g polohrubé mouky
- 250 ml zakysané smetany
- 75 ml vlažného mléka
- 21 g droždí (½ kostky)
- 250 g měkkého másla
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- ½ balení prášku do pečiva
- Strouhaný sýr, semínka, ořechy nebo mandle (na posypání)
- 1 vejce (na potření)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta:
Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a droždí. Nechte kvásek vzejít na teplém místě. Do velké mísy přidejte mouky, zakysanou smetanu, máslo, sůl, prášek do pečiva a vzešlý kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte odpočívat na teplém místě asi 20 minut.
2. Válení a překládání:
Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozválejte do obdélníkového tvaru a přeložte. Nechte ho chvíli podkynout. Postup zopakujte 2x.
3. Tvarování pagáčů:
Těsto rozválejte a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujte pagáčky. Uložte je na plech vyložený pečícím papírem. Pagáče potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobte semínky, ořechy, mandlemi nebo posypte strouhaným sýrem. Nechte je ještě chvíli kynout, asi 10 minut.
4. Pečení:
Pagáče pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé.
Přejeme dobrou chuť!