Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou je perfektní volbou pro rodinné oslavy či setkání s přáteli. Křupavá kůrka, šťavnaté maso a bohaté chutě kysaného zelí a slaniny, navíc obohacené pivními tóny, zaručují, že tento pokrm zaujme místo středobodu na vašem stole. Jednoduchá příprava, ale efektní výsledek potěší každého milovníka vydatných jídel. Připravte tento lahodný recept a vychutnejte si dokonalý chuťový zážitek!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou
Co budeme potřebovat:
Vařené vepřové koleno:
- 1 vepřové koleno
- 3 bobkové listy
- hřebíčky – podle chuti
- 2 cibule
- 1-2 mrkve
- čerstvý kopr – podle chuti
- čerstvá petrželka – podle chuti
- směs pepřové kuličky – podle chuti
- 500 ml světlé pivo
- voda – podle potřeby
- 1 lžíce soli
Základ:
- 150 g slaniny
- rostlinný olej – na smažení
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g kysané zelí
- černý mletý pepř – podle chuti
- 200 ml světlé pivo
- 1 lžíce celozrnné hořčice
Směs na potření:
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rostlinný olej
- 1 lžička hořčice
Jak budeme postupovat:
1. Vařené vepřové koleno: Do hrnce vložte vepřové koleno, přidejte bobkové listy a hřebíčky. Potom do hrnce přidejte celou cibuli, mrkev, čerstvý kopr, čerstvou petrželku a zrnka pepře. Dále přilijte světlé pivo, zalijte vodou a osolte.
2. Následně postavte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a vařte 2 hodiny na mírném ohni.
3. Mezitím do pánve s jemně rozehřátým olejem vložte slaninu nakrájenou na proužky a smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova. Po smažení přendejte na talíř.
4. Základ: Do stejné pánve vsypejte nakrájenou cibuli s česnekem a smažte na mírném ohni dozlatova. Potom do pánve vmíchejte zakysané zelí zbavené přebytečné šťávy, chvíli smažte a přidejte smaženou slaninu. Dochuťte černým mletým pepřem, podlijte světlým pivem a vmíchejte celozrnnou hořčici – pořádně promíchejte.
5. Směs na potření: Do misky nalijte sójovou omáčku, ochuťte medem, přilijte olej a hořčici – dobře promíchejte a směs je hotová!
6. Uvařené vepřové koleno vyjměte z hrnce, položte na talíř a udělejte do něho nožem jemné zářezy.
7. Připravený základ rozprostřete na plech a položte na něj uvařené vepřové koleno, které potřete shora i zespodu připravenou směsí.
8. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 220 °C
9. Po upečení podávejte s lásku, skvělou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.