Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou je perfektní volbou pro rodinné oslavy či setkání s přáteli. Křupavá kůrka, šťavnaté maso a bohaté chutě kysaného zelí a slaniny, navíc obohacené pivními tóny, zaručují, že tento pokrm zaujme místo středobodu na vašem stole. Jednoduchá příprava, ale efektní výsledek potěší každého milovníka vydatných jídel. Připravte tento lahodný recept a vychutnejte si dokonalý chuťový zážitek!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

 Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou

Co budeme potřebovat:

Vařené vepřové koleno:

  • 1 vepřové koleno
  • 3 bobkové listy
  • hřebíčky – podle chuti
  • 2 cibule
  • 1-2 mrkve
  • čerstvý kopr – podle chuti
  • čerstvá petrželka – podle chuti
  • směs pepřové kuličky – podle chuti
  • 500 ml světlé pivo
  • voda – podle potřeby
  • 1 lžíce soli

Základ:

  • 150 g slaniny
  • rostlinný olej – na smažení
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g kysané zelí
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • 200 ml světlé pivo
  • 1 lžíce celozrnné hořčice

Směs na potření:

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rostlinný olej
  • 1 lžička hořčice

Jak budeme postupovat:

1. Vařené vepřové koleno: Do hrnce vložte vepřové koleno, přidejte bobkové listy a hřebíčky. Potom do hrnce přidejte celou cibuli, mrkev, čerstvý kopr, čerstvou petrželku a zrnka pepře. Dále přilijte světlé pivo, zalijte vodou a osolte.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

2. Následně postavte hrnec na sporák a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a vařte 2 hodiny na mírném ohni.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

3. Mezitím do pánve s jemně rozehřátým olejem vložte slaninu nakrájenou na proužky a smažte na mírném ohni z obou stran dozlatova. Po smažení přendejte na talíř.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

4. Základ: Do stejné pánve vsypejte nakrájenou cibuli s česnekem a smažte na mírném ohni dozlatova. Potom do pánve vmíchejte zakysané zelí zbavené přebytečné šťávy, chvíli smažte a přidejte smaženou slaninu. Dochuťte černým mletým pepřem, podlijte světlým pivem a vmíchejte celozrnnou hořčici – pořádně promíchejte.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

5. Směs na potření: Do misky nalijte sójovou omáčku, ochuťte medem, přilijte olej a hořčici – dobře promíchejte a směs je hotová!

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

6. Uvařené vepřové koleno vyjměte z hrnce, položte na talíř a udělejte do něho nožem jemné zářezy.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

7. Připravený základ rozprostřete na plech a položte na něj uvařené vepřové koleno, které potřete shora i zespodu připravenou směsí.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

8. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 220 °C

9. Po upečení podávejte s lásku, skvělou chutí a půvabem.

Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche
Pečené vepřové koleno na pivu s kysaným zelím a slaninou: Ideální pokrm na oslavy
Zdroj: Olgas Küche

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.