Pokud hledáte něco opravdu výjimečného na sladký stůl, tento kynutý koláč s ořechovou náplní, skořicí a rozinkami je tou pravou volbou. Ať už ho připravujete na slavnostní příležitost, nebo jen tak pro radost, tento koláč vás nadchne svou bohatou chutí a krásnou strukturou. Připravte si tento dezert a vychutnejte si dokonalou sladkou pochoutku, která potěší všechny u stolu!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Kynutý koláč s ořechovou náplní, skořicí a rozinkami
Co budeme potřebovat:
- Mouka 600 g
- Mléko 300 ml
- Cukr 250 g
- Čerstvé droždí 30 g
- Vejce 3 ks
- Máslo 175 g
- Mletá skořice 12 g
- Rozinky 60 g
- Mleté vlašské ořechy 100 g
- Vanilková esence
- Nastrouhaná citronová kůra
- Sůl
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy prosejte 600 g mouky.
2. Uprostřed udělejte důlek.
3. Přilijte 300 ml teplého mléka.
4. Přidejte 50 g cukru.
5. Rozdrobte 30 g čerstvého droždí.
6. Několikrát opatrně promíchejte, aby se droždí a cukr rozpustily.
7. Nechte 10 minut, aby se droždí aktivovalo.
8. Po aktivaci droždí 2-3krát promíchejte.
9. Přidejte 2 vejce, vanilkovou esenci, nastrouhanou citronovou kůru a sůl.
10. Suroviny nejdříve promíchejte lžící a poté 5 minut hněťte rukou.
11. Přidejte 25 g rozpuštěného másla a hněťte dalších 5 minut.
12. Mísu zakryjte potravinovou fólií.
13. Těsto necháme kynout 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
14. Mezitím si připravte náplň.
15. Do mísy dejte 150 g rozpuštěného másla s 200 g cukru, 12 g skořice a 100 g mletých vlašských ořechů.
16. Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
17. Těsto rozdělte na 2 stejné díly.
18. První polovinu těsta položte na dobře pomoučněnou pracovní plochu.
19. Těsto opatrně rozválejte, nejprve rukama, poté válečkem, dokud nezískáte čtvercovou placku o rozměrech přibližně 45 cm.
20. Náplň rozdělte na 2 stejné části.
21. Polovinu první části krému rozetřete na plát těsta.
22. Rovnoměrně posypte 30 g rozinek.
23. Přeložte těsto tak, že přinesete 2 strany směrem ke středu.
24. Navrch rozetřete další vrstvu náplně.
25. Přeložte těsto podruhé, přičemž přinesete zbývající 2 strany směrem ke středu.
26. Navrch rozetřete další vrstvu náplně. Těsto srolujte.
27. Stejný postup opakujte s druhou polovinou těsta a zbytkem náplně.
28. Vezměte kulatou tepelně odolnou nádobu (průměr 21 cm) a důkladně ji vymažte máslem při pokojové teplotě, minimálně 50 g másla.
29. Do misky vložte oba válečky těsta a vytvořte kruh kolem okraje misky.
30. Přikryjte potravinovou fólií.
31. Nechte 30 minut kynout.
32. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem.
33. Vložte nádobu do pečícího plechu.
34. Nalijte 300 ml horké vody do pečícího plechu, aby se závin pekl v parní lázni.
35. Vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horní a dolní ohřev s ventilací) na 1 hodinu.
36. Po prvních 20 minutách koláč přikryjte pečícím papírem.
37. Po 1 hodině závin vyjměte z trouby a nechte ho alespoň 15 minut vychladnout.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.