Připravte si osvěžující jemný citronový dort s krémem a pusinkami, ideální pochoutku pro všechny příležitosti. Tento dort kombinuje lehkou citronovou příchuť s hladkým krémem a křupavými pusinkami, což vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Perfektní pro letní oslavy, rodinné sešlosti nebo jen tak k odpolední kávě. Překvapte své blízké tímto lahodným a elegantním dezertem, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jemný citronový dort s krémem a pusinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 50 g cukr
- 1 vejce
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 40 ml olej
- 50 g mouka
- 3 g prášek do pečiva
Krém:
- 50 g cukr
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 2 vejce
- šťáva ze 2 citronu
- 20 g máslo
- 1 plátek želatiny (3 g)
- 200 ml smetana ke šlehání
Impregnace:
- mléko – podle potřeby
Pusinky:
- 150 g cukr + 50 ml vody
- 2 vaječné bílky + špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy nasypejte cukr, rozklepněte vejce a přidejte nastrouhanou citronovou kůru – vyšlehejte. Dále přilijte olej a nasypejte mouku s práškem do pečiva a dobře stěrkou promíchejte.
2. Připravte oválnou formu na pečení vyloženou alobalem o průměru 20 cm a nalijte do ní těsto.
3. Pečte v předehřáté troubě 9 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení těsto vyndejte z formy a nechte vychladnout.
4. Mezitím plátek želatiny vložte do vody a nechte rozpustit.
5. Krém: Do menšího hrnce nasypejte cukr a přidejte nastrouhanou citronovou kůru, pak rozklepněte vejce a přilijte citronovou šťávu – pořádně promíchejte a postavte na sporák. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do středně hustého krému. Potom odstavte ze sporáku a vmíchejte do krému máslo. Na závěr ještě přidejte rozpuštěnou želatinu a pořádně promíchejte.
4. Výsledný krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Do velké misky nalijte neslazenou smetanu, kterou šlehejte do bílé pěny a pak vlijte vychladlý krém – promíchejte stěrkou do nadýchaného krému.
6. Impregnace: Vychladlé těsto impregnujte mlékem a položte ho do obruče vyložené dortovou fólií.
7. Následně na těsto v obruči naneste a pěkně rozetřete připravený krém, přetřepejte a uložte na 4 hodiny do lednice na ztuhnutí.
8. Mezitím si do hrnce nasypejte cukr a přilijte vodu. Promíchejte a vařte na mírném ohni do prvních bublinek, kým nezačne vřít.
9. Pusinky: Do mísy vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli. Šlehejte do bílé sněhové pěny a postupně během šlehání přilévejte cukrovou vodu – šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholky pusinek a přendejte do zdobícího sáčku.
10. Ztuhlý dort vyndejte z lednice i z obruče s dortovou fólií a pomocí zdobícího sáčku vytvarujte vrcholky pusinek, které ozdobte jemným karamelem.
11. Svěží jemný citronový dort s citronovo-smetanovým krémem a pusinkami podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.