Pečená srbská kotleta na zelenině

Srbská kotleta je tradiční balkánský pokrm, který se vyznačuje bohatou chutí a šťavnatostí. Tento recept využívá kombinaci různých druhů paprik, česneku a rajčatového protlaku k dosažení syté a pikantní omáčky, která doplňuje dokonale opečené maso.

Zdroj: Dagmar Klimundová

Ingredience

  • Kotleta nebo žebírko s kostí
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Olej na smažení
  • 1 velká cibule, nakrájená na kolečka
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • Papriky různých barev, nakrájené na proužky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku, kečupu nebo rajčat
  • Vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový)
  • Trocha cukru
  • Sojová omáčka
  • Volitelně škrob ve vodě pro zahuštění
  • 1 feferonka, nakrájená (volitelně)

Postup

1) Kotletu nebo žebírko lehce naklepejte, osolte a opepřete.

2) Na pánvi rozpalte olej a kotletu opečte asi 3 minuty z každé strany, dokud není zlatavě opečená. Maso vyjměte a dejte stranou.

3) Na stejné pánvi opečte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a papriky a restujte, dokud zelenina nezměkne.

4) Přidejte rajčatový protlak (nebo kečup či rajčata) a krátce restujte.

5) Do pánve přilijte vývar, vrátíte maso s vypečeným tukem a nechte dusit. Ochutíte trochou cukru a sojovou omáčkou podle chuti.

6) Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit rozmíchaným škrobem ve vodě. Přidejte feferonku pro pikantní chuť.

7) Dusíte, dokud maso není měkké a omáčka krásně hustá.

Máslové kuřecí rizoto se zeleninou, hráškem a rajčatovou omáčkou

Závěr

Srbská kotleta je skvělým pokrmem pro každého, kdo si rád pochutnává na bohatých a aromatických masových pokrmech. Tento recept je jednoduchý na přípravu a zaručeně zaujme každého milovníka masitých jídel.