Nejlepší domácí hnojivo pro bohatou úrodu jahod máte celou dobu pod nosem: Žádnou chemii už není třeba

Pěstování jahod může být radostným a uspokojivým zážitkem. Pokud chcete svým jahodám poskytnout tu nejlepší péči a těšit se z bohaté úrody, nemusíte se obracet k chemickým hnojivům. Existují přírodní, domácí řešení, která jsou snadno dostupná a účinná. V tomto článku představíme čtyři ověřená hnojiva, která můžete pohodlně vyrobit doma.

Zdroj: istock.com

1. Hnojivo ze starého chleba

Kvasinky ve starém chlebu dokážou poskytnout jahodám obrovskou vzpruhu. Přítomnost kvasinek okyselí půdu, přitáhne prospěšné živočichy a vytvoří ideální prostředí pro růst velkých plodů. Tento roztok je jednoduchý a rychlý na přípravu:

  1. Sušený chléb zalijte vodou a zatížíte, aby nevyplaval.
  2. Nechte kvasit 6–10 dní.
  3. Výsledný roztok rozřeďte s vodou v poměru 1:10 a použijte.

2. Kopřivové hnojivo pro ochranu a výživu

Kopřivové hnojivo je skutečným lektvarem pro jahody. Poskytuje potřebný dusík a draslík, který rostliny ke svému růstu potřebují, a zároveň chrání před škůdci. Na výrobu tohoto hnojiva potřebujete pouze kopřivy:

  1. Naplňte kbelík kopřivami a zalijte vodou.
  2. Dvakrát denně promíchejte.
  3. Používejte zředěné s vodou v poměru 1:20.
Zdroj: istock.com

3. Kyselé mléko pro vývoj plodů

Výrobky z kyselého mléka, jako je podmáslí, jsou prospěšné pro vývoj plodů. Fermentované mléčné výrobky se doporučuje míchat s humusem, hnojem a dřevěným popelem. Tato směs vytváří mírně kyselé prostředí, které je ideální pro růst a rozvoj plodů.

Navíc můžete do láhve s rozprašovačem nalít roztok mléka s vodou a aplikovat na jahody, čímž je ochráníte před mšicemi a roztoči.

4. Kuřecí hnůj pro výživu

Kuřecí hnůj obsahuje mnoho dusíku, který je klíčový pro tvorbu velkých a šťavnatých plodů. Jeho použití je jednoduché:

  1. Použijte ho v kapalné formě a rozřeďte s vodou v poměru 1:10.
  2. Nechte roztok odstát alespoň tři dny.
  3. Používejte jen do doby, než jahody začnou kvést.
Zdroj: istock.com

Perfektní hnojivo na rajčata, papriky a okurky: Dopřejte jim ho a budou plodit jako divoké

Závěr

Pěstování jahod může být jednoduché a příjemné, pokud víte, jaké hnojivo použít. Výše uvedená přírodní řešení vám pomohou získat bohatou úrodu, a to bez použití chemie. Díky těmto jednoduchým hnojivům můžete své jahody pohostit tím nejlepším, co máte doma, a zajistit tak jejich zdravý růst a vývoj.