Už žádné kupované pečivo – Hrnkové domácí housky

Dnes vám přinášíme neodolatelný recept na Hrnkové domácí housky, které si získají vaše srdce již při prvním soustu. Zapomeňte na kupované pečivo plné konzervantů a připravte si své vlastní chutné a křupavé housky, které doslova nemají chybu!

Náš jednoduchý a osvědčený recept vám přinese úspěch i v kuchyni, když jste začátečník. Použijete pouze hrnky jako měření, což vás ušetří od složitých vážení jednotlivých surovin. Suroviny, které najdete běžně doma, se promění v kouzelné housky, jež budou královat na vašem stolu.

Zdroj: Káťa Fraňková
Co budeme potřebovat:
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí (asi 42 g) nebo ekvivalent suchého droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 vejce

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte všechny suroviny a dejte droždí do malého miska. Přidejte lžičku cukru a trochu teplého mléka. Nechte droždí aktivovat asi 10-15 minut, dokud se nevytvoří pěna na povrchu. Pokud používáte suché droždí, postupujte podle návodu na obalu.

2) Mezitím si větší míse smíchejte 3 hrnky hladké mouky a lžičku soli.

3) K aktivovanému droždí přidejte půl hrnku oleje a vejce. Důkladně promíchejte.

4) Přidejte směs s droždím, olejem a vejcem do misky s moukou a solí. Postupně přilévejte zbylé mléko.

5) Vypracujte hladké těsto, které se nesmí lepit na prsty ani do mísy. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky. Pokud je naopak suché, přidejte trochu mléka.

6) Těsto nechte v misce zakryté utěrkou nebo potravinovou fólií kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.

7) Po vykynutí těsto rozdělte na menší kusy a vytvarujte z nich housky dle vašeho gusta. Můžete je udělat kulaté, oválné nebo jiné tvary.

8) Plech vyložte pečicím papírem a pokládejte na něj vytvarované housky.

9) Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

10) Housky nechte ještě chvíli odpočinout na plechu, aby mohly opět kynout a trochu povyroste.

11) Poté dejte housky péct do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia po dobu přibližně 10 minut nebo dokud nebudou zlatavé a křupavé.

12) Po upečení vyjměte housky z trouby a nechte je chvíli vychladnout na mřížce.

Doporučujeme: Upečte si chutný domácí chleba snadno a rychle

Vaše hrnkové domácí housky jsou hotové! Můžete si je podávat teplé s máslem, marmeládou nebo si je vychutnat s oblíbeným salátem či pomazánkou. Jsou skvělou alternativou k kupovanému pečivu a vychutnáváte si je vždy s vědomím, že jsou plně čerstvé a bez přidaných chemických látek. Dobrou chuť!