ROZHOVOR: Úplně obyčejná holka, co tráví většinu volného času v montérkách

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Vstupte do světa Katrin Severové. V její dílně se rodí úžasné výtvory ze dřeva – od malých přívěsků či náušnic až po velké mísy a elegantní hodiny.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Co bych tak o sobě řekla, jmenuji se Katrin Severová a od narození bydlím v městečku Lanškroun, které leží v podhůří Orlických hor. Jak já říkám jsem úplně obyčejná holka, co tráví většinu volného času v montérkách a zavřená ve své maličké dílničce, tam si tvořím a dělám co mě baví.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Můžete nám představit svou práci?

Pracuji se dřevem, je to krásný přírodní materiál a miluju jeho vůni. Hodně soustružím, ať už větší věci jako tácy, hodiny či misky ale dají se i vysoustružit miniatury jako třeba náušničky – pecky. Jinak i sem tam vyřezávám šperky (přívěsky, náušnice, klíčenky…) ať už jen čistě ze dřeva nebo případně v kombinaci s epoxidovou pryskyřicí.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Kdy jste začala vyrábět dřevěné výrobky a co vás k tomu vedlo?

Asi tak před 11 lety jsem skončila kvůli zdravotním problémům nezaměstnaná, pak dlouhou dobu nemohla sehnat práci a tak jsem hledala něco, jak se zabavit a zároveň i aby to bylo nějak užitečné. Někde na internetu jsem narazila na video o soustružení dřeva a hrozně se mi to zalíbilo a řekla si že bych to chtěla zkusit. No a bylo to, koupil se úplně obyčejný hobby soustruh, základní potřebné vybavení k tomu a začala jsem to zkoušet. Začátky tedy nic moc, byla jsem jen samouk. Občas jsem dostala i nějakým dřevem přes prsty a to v tom lepším případě, ale nikdy mě to neodradilo, člověk si přostě řekne to asi nebude ta správná cesta a zkouší to dál…

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Čím se inspirujete?

Řekla bych že samotná příroda je jedna veliká inspirace, vždy když mám v ruce ten kousek dřeva a vidím jeho zabarvení, kresbu či suky, tak si říkám co by  z toho bylo pěkné. A pak to vyrobím.

Který z vašich dřevěných výrobků je nejžádanější?

No na tuto otázku se hodně těžké odpovědět protože je vždy nějaké období co lidi chtějí nějaký výrobek a za půl roku už je zase vše jinak. Jednou to jsou přívěsky, jindy třeba misky. Teď naposledy to byly zátky na lahve.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Jak dlouho vám trvá vyrobit zátku na láhev?

Vyrobit zátku na láhev není až tak časově náročné ale spíše trvá než si připravíte materiál a vše nachystáte, pak už je to zhruba hodinka než máte v ruce kompletní výrobek.

Kolik času věnujete výrobě?

Těžko odpovědět, své tvorbě se věnuji hlavně o zimních víkendech kdy je toho volného času nejvíce a to jsem tak klidně i od rána do večera… Nikdy jsem to nepočítala.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Máte vyhrazenou dílnu/místnost pro výrobu?

Tak co se týče hrubé přípravy dřeva to samozřejmě probíhá venku na zahradě a jinak mám maličkou dílničku (necelých 9 metrů čtverečních).

Plánujete do budoucna rozšířit svou práci?

Vyloženě nic neplánuji, ono na tom malém prostoru už ani nejde zkoušet nic velkého. Ale třeba mě zase napadne něco nového co bych ráda zkusila.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Vyrábíte také dřevěné výrobky na zakázku – podle přání zákazníka?

Ano, pokud je to v mých silách a mám na to vybavení tak vždy ráda vyhovím a vyrobím i na přání. A pak je to taky výzva zkusit si třeba i něco trochu jiného.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Najdete mě na Facebooku jako KatrinSeverovaHandmade ale mám i profil na Fleru.

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Ať se vůbec nebojí zkoušet něco nového, já jsem taky jen obyčejný samouk a jak se říká všechno jde když se chce.

ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová
ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová
ROZHOVOR:
Zdroj: Katrin Severová