Dezinfikujete pravidelně pračku? Tento levný domácí prostředek vám to usnadní

Čištění pračky může být pro mnohé z nás nepříjemnou domácí povinností. Přesto je to nezbytný krok k udržení našeho prádla čistého a voňavého. Naštěstí existuje snadný a cenově velmi výhodný způsob, jak vaši pračku nejen vyčistit, ale i dezinfikovat, aniž byste museli sáhnout po drahých chemikáliích. Tento postup, který se doporučuje opakovat každých 6 měsíců, překvapí svou jednoduchostí a efektivitou.

Zdroj: istock.com

Co budete potřebovat

K čištění vaší pračky budete potřebovat pouze tři běžně dostupné ingredience:

  • 1 kg jedlé sody
  • 4 litry vody
  • 1 litr octa

Tyto suroviny má téměř každý doma, takže příprava tohoto čisticího prostředku vás vyjde jen na pár korun.

Zdroj: istock.com

Postup čištění

1) Příprava roztoku: Do bubnu pračky nalijte 4 litry vody a přidejte jedlou sodu rozpuštěnou ve vroucí vodě.

2) První cyklus praní: Nastavte pračku na nejdelší praní a spusťte ji. Tímto způsobem necháte sodu, aby rozpustila veškeré nečistoty, jako jsou vlasy, kousky látek a vodní kámen.

3) Přidání octa: Po dokončení prvního cyklu nalijte ocet do přihrádky na aviváž a prací prášek a znovu spusťte pračku na nejdelší program.

Tento proces zajistí, že soda rozpustí nečistoty a ocet zlikviduje zárodky plísní, eliminuje pachy a rozpustí vápenaté soli z pracího prášku.

Zdroj: istock.com

Další tipy pro čištění pračky

  • Těsnění pračky: Vyhněte se použití agresivních čisticích prostředků na těsnění pračky. Místo toho ho můžete vyčistit roztokem octa.
  • Ruční čištění bubnu: Pro ještě hlouběji čistící efekt použijte směs jedlé sody a kyseliny citrónové, která účinně rozpustí vodní kámen už při prvním kontaktu.
  • Trik na tvrdou vodu: V případě tvrdé vody vyzkoušejte do dávkovače pracího prostředku nasypat balíček kyseliny citrónové.

Vytvořte si domácí prostředek na zářivě čisté dlaždice a spáry, který funguje bezchybně

Díky těmto snadným a cenově dostupným řešením může být čištění vaší pračky nejen efektivní, ale i překvapivě snadné. Pravidelnou údržbou nejenže prodloužíte životnost vaší pračky, ale také zajistíte, že vaše prádlo bude vždy čisté a svěže.