Vytvořte si domácí prostředek na zářivě čisté dlaždice a spáry, který funguje bezchybně

Čištění koupelny je jednou z nejméně oblíbených domácích činností, přestože jde o místo, kde by měla hygiena stát na prvním místě. Zvláště dlaždice a spáry mezi nimi mohou být náročné na údržbu, protože přesně v těchto štěrbinách se rády usazují bakterie a nečistoty. Nemusíte však sahat po drahých a chemických čistících prostředcích. Vyzkoušejte tento jednoduchý a účinný domácí recept, který vaše dlaždice nejen dokonale vyčistí, ale zároveň i dezinfikuje.

Zdroj: AdobeStock

Potřebné ingredience

  • 1 litr teplé vody
  • ½ sklenice jedlé sody
  • 1/3 šálku citronové šťávy
  • ¼ šálku octa

Jak na to

1) Příprava směsi: Do dvoulitrového kýble nalijte teplou vodu a postupně do ní vmíchejte jedlou sodu, citronovou šťávu a ocet.

2) Aplikace: Pomocí houbičky aplikujte připravenou tekutinu na dlaždice a spáry. Nechte působit přibližně dvacet minut, aby směs mohla zafungovat.

3) Dokončení: Po uplynutí času dlaždice opláchněte teplou vodou. Uvidíte, jak snadno a rychle se vaše koupelna rozjasní.

Zdroj: istock.com

Proč tento recept funguje

Citronová šťáva má silné dezinfekční a antibakteriální účinky a navíc bělí povrchy. Její aroma také příjemně provoní vaši koupelnu.

Jedlá soda působí jako přírodní bělidlo a odstraňovač pachů. Její čisticí schopnosti jsou známé už po generace.

Ocet je známý svou schopností rozpustit mastnotu, nečistoty a bojovat proti bakteriím. Jeho kyselost je ideální pro čištění bez použití škodlivých chemikálií.

Další tipy na využití těchto ingrediencí

Vyčištění prádla: Směs citronové šťávy a sody bikarbony můžete použít k vybělení zašedlého prádla. Stačí je přidat do teplé vody a nechat odmočit přes noc.

Odstranění vodního kamene z toalety: Ocet je skvělým pomocníkem proti usazenému vodnímu kameni. Stačí ho nalít do toalety, nechat působit a máte vyhráno.

Zdroj: istock.com

Závěr

Udržování čistoty koupelny nemusí být nutně spojeno s používáním drahých chemických prostředků. Tento domácí prostředek na čištění dlaždic a spár je nejen ekonomický, ale také ekologický a velmi účinný. Navíc využívá ingredience, které máte pravděpodobně již doma. Vyzkoušejte tento trik a přesvědčte se sami o jeho účinnosti.