Kdy a jak změnit dodavatele energie (abyste neplatili pokutu)

Pokud se vám zdá, že za energie platíte zbytečně moc, nastal ideální čas poohlédnout se po novém dodavateli. Mnohdy vás od nižších částek dělí jediné online srovnání cen. Jak ale vypadá celý proces převodu?

Zdroj: SPP.cz

Platby za dodávku energie tvoří podstatnou část rodinných výdajů, a proto je vhodné mít vše neustále pod kontrolou. Pouhou změnou dodavatele se totiž může zalepit značná část rozpočtu domácnosti. Na internetu navíc najdete takové množství srovnání cen dodavatelů, že s k příznivější nabídce můžete dostat na pár kliknutí. 

Dodavatel energie: Kdy se změna vyplácí?

Ihned. V případě, že provedete srovnání cenových nabídek, uvidíte černé na bílém, kolik můžete platit jinde. Nenechte se ale zaslepit cenou. Dále prozkoumejte například:

  • jaké jsou podmínky odstoupení,
  • kolik zákazníků už na společnost spoléhá,
  • zda si můžete nastavit podmínky,
  • na jak dlouho smlouvu uzavíráte,
  • nebo jak dlouho společnost funguje.

Přestože se v poslední době trh od nespolehlivých dodavatelů poměrně pročistil, stále je dobré mít se na pozoru. Pokud navíc budete vybírat pečlivě, dodavatel energie za vás už veškeré další kroky vyřeší.

Zajistí nový dodavatel energie, že nebudu platit pokutu?

Jestliže je dodavatel seriózní, určitě ano. Stačí podepsat plnou moc a specialisté se o vše postarají. Převod smlouvy k novému dodavateli energií by měl vždy proběhnout tak, aby kontrakt plynule navazoval na ten současný. A vy se tudíž vyhnete placení jakýchkoli sankcí. 

Jak probíhá přechod k jinému dodavateli 

Ukončení smlouvy a změna dodavatele energií není nic složitého. Ukážeme si to na podmínkách dodavatele SPP:

1. Mějte po ruce smlouvu i poslední vyúčtování

Než budete moci uzavřít novou smlouvu, dodavatel bude potřebovat znát údaje odběrného místa. I díky tomu pak od společnosti dostanete doporučení, kdy by bylo vhodné vypovědět vaši současnou smlouvu. Pak už se čeká jen na váš souhlas.

2. Cenová nabídka

Díky přesným údajům dostanete na korunu přesnou úsporu. Ať už jde o plyn, či elektřinu. U dodavatelů jako SPP navíc máte obě komodity pod jednou střechou.

3. Převod smlouvy

Po pečlivém prostudování podmínek a možných úpravách přišel čas převodu. Stačí již připomínaná plná moc a co nevidět platíte méně. 

Mnoho lidí se zrušení smlouvy bojí, a proto raději zbytečně přeplácí. Přitom stačí pár kroků, jednoduché srovnání, plná moc a máte hotovo. Nejdůležitější je však najít takového dodavatele, který bude rozumět vašim požadavkům. Nezapomeňte, že doprovodné služby jsou skoro stejně důležité jako samotná cena.