Babiččin jablečný koláč: Vzpomínka na dětství

Za vůně pečených jablek se vrací vzpomínky na chvíle, kdy babička v kuchyni připravovala svůj legendární jablečný koláč. Vychutnejte si tento tradiční recept, který oživí chuť i vzpomínky na staré dobré časy.

Zdroj: Pavlína Búžiková

Ingredience:

Těsto:

  • 225 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 350 g hladké mouky

Náplň:

  • 2 kg jablek (oloupaná, nakrájená na měsíčky)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 125 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 20 g másla
  • Malý panák rumu (nebo amaretto, brandy)
  • 6 lžic studené vody
  • Trochu mléka na potření

Postup:

1) Příprava těsta: Prošlehejte máslo s cukrem do krémové konzistence. Následně zašlehejte vejce a žloutek. Postupně přidávejte mouku a těsto důkladně rukama propracujte, dokud se nelepí. Hotové těsto zabalte a nechte odpočívat v lednici 45 minut.

2) Příprava náplně: Oloupaná jablka nakrájejte na měsíčky a vložte do hrnce. Přidejte citronovou šťávu, cukr, skořici a panák alkoholu. Zalijte 6 lžicemi studené vody. Vařte směs zhruba 5 minut, poté odstavte z ohně, přidejte máslo a nechte ho v náplni rozpustit.

3) Sestavení koláče: Předehřejte troubu na 210°C. Vyválené těsto vložte do koláčové formy a upravte okraje. Ořezané kousky těsta vyválejte na proužky a vytvořte mřížku na povrchu koláče. Místa, kde se proužky kříží, potřete studenou vodou. Nakonec celý vrch koláče potřete mlékem.

4) Pečení: Vložte koláč do trouby a pečte zhruba 25 minut, dokud nezíská zlatavou barvu.


Doporučení:

Jablečný koláč podávejte vychlazený. Skvěle chutná s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou. Pro sladké chvíle u šálku kávy nebo teplého čaje.