Připravte se na osvěžující chuťový zážitek s našimi makovo-švestkovými řezy se šlehačkou. Tento dokonalý svěží zákusek kombinuje bohatou chuť máku a sladkou kyselost švestek s lehkostí nadýchané šlehačky. Objevte, jak tento jedinečný zákusek může zpříjemnit vaše chvíle pohody.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-recept16662_1592036404-e1715691990862.jpg)
Makovo-švestkové řezy se šlehačkou
Co budeme potřebovat:Maková piškóta:
- 6 PL celého máku
- 6 ks vajec
- 6 PL cukru krystal
- 6 PL hladké mouky
- 1 KL prášku do pečiva s vinným kamenem
- špetka jedlé sody
Švestková náplň:
- 750 ml zavařených švestek
- 1 balení Zlatého klasu
Šlehačka na vrch:
- 300 ml (33 %) smetany ke šlehání
- 1 balení Smetanfixu
- 1 PL cukru krystal
Jak budeme postupovat:
1. Celá vejce s cukrem vyšlehejte do pěny.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592034840.jpg)
2. Mouku, prášek do pečiva, sodu a celý mák smíchejte a prosejte do těsta a poté opatrně vmíchejte vařečkou.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592034894.jpg)
3. Plech o rozměru 27×37 cm vyložte pečicím papírem, těsto nalijte a upravte. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 12 minut. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592034934.jpg)
4. Připravte zavařené švestky. Nálev ze švestek přelijte do mísy a vmíchejte do něj Zlatý klas. Švestky dejte do rajnice a přilijte tekutinu se Zlatým klasem a uvařte na hustou hmotu.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592034968.jpg)
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592035026.jpg)
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592035094.jpg)
5. Korpus přeneste na podnos a ještě horkou švestkovou hmotu natřete na korpus, ale jen tenkou vrstvu.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592035119.jpg)
6. Jakmile tenká vrstva ztuhne, postupně přidávejte další části švestkové hmoty a nakonec to pěkně zarovnejte. Nechte vše vychladnout na stole a až poté koláč uložte do lednice na 3 hodiny. Pokud by vám za tu dobu hmota neztuhla, nechte ji v lednici i déle.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592035142.jpg)
7. Když je hmota ztuhnutá a koláč je úplně vychlazený, připravte šlehačku, kterou pak namažte na koláč a nechte v lednici do druhého dne, ale po dvou hodinách již můžete koláč krájet.
![Makovo-švestkové řezy se šlehačkou - dokonalý svěží zákusek](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/05/velky-postup16662_1592035167.jpg)
8. Koláč krájejte horkým mokrým nožem na řezy. Můžete ho posypat celým mákem nebo strouhanou čokoládou. Podobně můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi.
Hotovo! Dobrou chuť!