Lahodný borůvkový a meruňkový koláč s tvarohem

Lahodný borůvkový a meruňkový koláč s tvarohem je dokonalou sladkou pochoutkou, která osloví nejen milovníky ovoce, ale i všechny, kdo mají rádi křehké a chutné pečivo. Jeho příprava je jednoduchá, a proto je ideálním receptem na víkendové odpoledne nebo na slavnostní příležitosti. Různé vrstvy – od kváskového těsta přes tvarohovou náplň až po drobenku – vytvářejí komplexní chuťový zážitek.

Zdroj: Martina Novotná

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 350g polohrubé mouky
  • 350g hladké mouky
  • 120g rozpuštěného másla
  • 1 kvasnice (droždí)
  • 300ml mléka
  • 120g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • Citronová kůra
  • Trochu rumu
  • 1 vanilkový cukr

Pro náplň:

  • Tvaroh
  • 1 vejce
  • 100ml šlehačky
  • 3 lžíce cukru
  • Trochu pudinkového prášku
  • Trochu citronové kůry

Pro drobenku:

  • 80g rozpuštěného másla
  • 80g cukru
  • 200g polohrubé mouky


Jak budeme postupovat:

1) Příprava kvásku: Smíchejte všechny suroviny pro těsto a pomocí kvásku zadělejte těsto. Nechte kynout.

2) Příprava náplně: V míse smíchejte tvaroh, vejce, šlehačku, cukr, pudinkový prášek a citronovou kůru. Ušlehejte do hladka.

3) Příprava drobenky: Na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte cukr a nakonec mouku. Trochu osmahněte, dokud se nevytvoří drobenka.

4) Montáž koláče: Na vymazaný plech vyložte vykynuté těsto. Na těsto nanesete tvarohovou náplň a poklaďte ovoce (borůvky a meruňky).

5) Posypání drobenkou: Drobenku rovnoměrně posypte na vrch koláče.

6) Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů celsia po dobu 25 minut.

Tento koláč je výbornou volbou pro každou slavnostní tabuli nebo prostě jako delikátní svačinu. Dobrou chuť!