Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Tato pečená krkovice na česneku s anglickou slaninou a cibulí podávaná s bramborovou kaší je tou správnou volbou. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg vepřové krkovice
- 6 stroužků česneku
- 200 g anglické slaniny (nebo jiné kvalitní slaniny)
- 2 velké cibule
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička mletého kmínu (volitelné)
- 1 kg brambor
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- Sůl podle chuti
Jak budeme postupovat:
1) Vepřovou krkovici omyjte, osušte a nakrájejte na porce. Poté ji osolte, opepřete a přidejte mletý kmín (pokud používáte).
2) Oloupejte česnek a nakrájejte ho na plátky. Cibule oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
3) Anglickou slaninu nakrájejte na tenké proužky.
4) Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm kousky krkovice ze všech stran, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je vyjměte z pánve a odložte.
5) Na stejnou pánev přidejte plátky slaniny a osmažte je do zlatova. Poté přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezměkne a česnek nezíská zlatavou barvu.
6) Přidejte osmaženou krkovici zpět na pánev, smíchejte s cibulí, česnekem a slaninou. Přikryjte pokličkou a nechte dusit na mírném ohni asi 1 hodinu, nebo dokud maso není měkké.
7) Mezitím si připravte bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě do měkka.
8) Uvařené brambory sceďte a rozmixujte (nebo rozšťouchejte) na hladkou kaši. Přidejte mléko, máslo a sůl podle chuti. Promíchejte, aby byla kaše krémová a hladká.
9) Podávejte pečenou krkovici na česneku s anglickou slaninou a cibulí spolu s bramborovou kaší. Můžete ozdobit petrželkou nebo jinou bylinkou dle vaší chuti.