Kynuté koláče jsou pochoutkou v kuchyních po celém světě. Připravuje se různými způsoby, s různými přídavky a ozdobami. Navrhujeme další atraktivní verzi dortu, který může ozdobit každý slavnostní stůl. Tento koláč s rozinkami a vlašskými ořechy má mírně vrstevnatou a nadýchanou strukturu. Je sladká a aromatická. Pokud vám tento koláč zachutná, určitě ho budete připravovat často – nejen o svátcích!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláč s rozinkami a vlašskými ořechy
Co budeme potřebovat:
- 340 g hladké mouky (může být potřeba méně)
- 12 g čerstvého droždí (nebo 4 g sušeného droždí)
- 1 špetka soli
- 100 ml mléka
- 100 g cukru
- 50 g měkkého másla (při pokojové teplotě)
- 30 g rafinovaného slunečnicového oleje (bez zápachu)
- 1 vejce + 1 žloutek (+ 1 vejce – na potření koláče)
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 80 g rozinek
- trochu cukru + 20 g mandlí (nebo jiných ořechů) – na posypání dortu
Piškot jsme upekli v kulaté formě o průměru 22 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: rozdrobte droždí a smíchejte ho se lžící cukru ve vhodné míse. Přidejte vlažné mléko a 1,5 lžíce mouky a pokaždé metličkou míchejte do hladka.
2. Těsto nechte 15-20 minut ztuhnout.
3. Vejce a žloutek vložte do mísy. Přidejte špetku soli, zbývající cukr a vanilkový cukr.
4. Přidejte aktivované droždí do vaječné směsi a dobře promíchejte metličkou.
5. Prosátou mouku dejte do hluboké mísy a uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj tekutou směs a míchejte lžící, dokud těsto nezhoustne.
6. Poté přidejte měkké máslo pokojové teploty a hnětením rukama ho do těsta zapracujte.
7. Jakmile je máslo zapracováno, postupně přidávejte slunečnicový olej a pokračujte v hnětení těsta, dokud není poslední přísada zcela zapracována.
8. Poté těsto hněteme, dokud není homogenní (asi 10 minut). Tento postup je snadný, protože těsto se nelepí.
9. Poklepejte těstem o stěny mísy a nadzvedněte ho jen natolik, aby se s ním dalo pohodlně manipulovat. V ideálním případě by jste měli tento krok provést 100krát. Výsledkem je hladké, homogenní a pružnější těsto, které je velmi měkké a prostoupené mnoha vzduchovými bublinkami.
10. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, lehce olejem vymazané mísy. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 2 hodiny kynout.
11. Mezitím zalijte rozinky vroucí vodou a nechte je 10-15 minut spařit. Pak je dobře omyjte a rozložte na papírové utěrky, aby uschly.
12. Po ztuhnutí těsta ho 2 minuty hněťte a stlačujte.
13. Rozdělte ji na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3. Každou z nich rozdělte na 3 stejné části. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 10 minut odpočívat.
14. Každý větší kus těsta (vzniklý rozdělením většího kusu těsta) rozválejte na tenkou podlouhlou placku, která připomíná dlouhý ovál. Posypte ho rozinkami a srolujte do kompaktní rolády tak, aby uvnitř nezůstaly žádné vzduchové bubliny. Slepte “šev” a konce ruličky. Nechte ho odpočinout.
15. Po vytvarování dalších dvou válečků je roztočte na stole, dokud nedosáhnou své plné délky. Začněte prvním tvarovaným rohlíkem: je zcela odpočatý a velmi dobře se natahuje.
16. Srolujte 3 rohlíky k sobě.
17. Vzniklý “ocas” vložte do máslem vymazané kulaté pánve. Uspořádejte ji do kruhu po stranách. Nezakrývá celý obvod zásobníku.
18. Podobným postupem vytvarujte z menších kousků těsta (vzniklých rozdělením menší 1/3) pletený “ocásek”. Umístěte ji doprostřed tácu do kruhu.
P.S. Dort lze tvarovat různými způsoby: záleží jen na vaší fantazii a preferencích. Můžete vytvarovat jeden pletený “ocásek” nebo 2 stejné “ocásky”, případně jiné ozdoby, které se vám líbí.
19. Zakryjte plech potravinovou fólií a nechte koláč 1-1,5 hodiny kynout. Poté pokryje celý objem zásobníku.
20. Mezitím zalijte mandle horkou vodou a nechte je 10 minut louhovat. Velmi dobře je omyjte a oloupejte. Nechte je uschnout na papírové utěrce. Nakrájejte je na malé kousky.
21. Po vykynutí koláč potřete rozšlehaným vejcem, posypte cukrem a nasekanými mandlemi.
22. Pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Doba pečení a teplota mohou záviset na vlastnostech vaší trouby. Připravenost můžete zkontrolovat párátkem.
23. Nechte koláč na pánvi několik minut vychladnout. Poté ho oddělte od boků tenkým ostrým nožem. Vyjměte ho z plechu a nechte na mřížce zcela vychladnout.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na koláč s vlašskými ořechy, jablky a fantastickou chutí!