Domů Recepty Pekanové košíčky s javorovým karamelem

Pekanové košíčky s javorovým karamelem

Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit pekanové košíčky s javorovým karamelem. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Pekanové košíčky s javorovým karamelem
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Pekanové košíčky s javorovým karamelem

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 ks žloutku
  • 1 KL citronové kůry

Náplň:

  • 2 dl voda
  • 200 g třtinový cukr
  • 100 g máslo
  • 3 PL javorový sirup
  • 2 KL vanilkový extrakt
  • 1 špetka sůl
  • 150 g pekanové ořechy

Jak budeme postupovat:

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Mouku prosejte na prkénko a vmíchejte cukr a citronovou kůru. Studené máslo nakrájejte na kostičky a spolu se žloutky je rukama zapracujte do mouky a vypracujte těsto. Vytvarujte bochník, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

3. Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte kolečka podle velikosti formiček. Těsto vložte do forem. Formy není třeba vymazávat (těsto je dostatečně tučné, aby se nelepilo). Pečte do lehkého zhnědnutí – asi 12 minut. Vyklopte a nechte vychladnout.

Nepřehlédněte:
Vepřové závitky - Recept je jednoduchý, náplň lze měnit podle chuti každého

4. Pro přípravu karamelu přiveďte vodu a cukr k varu. Když se cukr rozpustí, přidejte máslo nakrájené na kostky, javorový cukr, vanilkový extrakt a sůl. Na mírném ohni nechte asi 5 minut probublávat a odstavte. Na suché pánvi opražte celé pekanové ořechy a vmíchejte je do horké směsi.

5. Kalíšky naplňte karamelovou směsí a nechte vychladnout.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na kuřecí stehna na hruškách: Skvělé propojení ovoce, masa a sladké marinády z vína a javorového sirupu!