Krok za krokem vám představíme skvělý recept – šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.Šneci s vanilkovým krémem a mandlovými lupínky
Co budeme potřebovat:Na krém:
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
- 2 lžičky vanilkového cukru
Na těsto:
- 200 ml teplého mléka
- 1 polévková lžíce sušeného droždí
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 vejce
- 90 g měkkého másla
- 600 g mouky
Na polevu:
- 1 žloutek + 2 lžíce mléka
- mandlové lupínky – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte vanilkový krém: Do hrnce dejte mléko, vejce rozšlehaná vidličkou, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a kukuřičný škrob. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
2. Vařte 1-2 minuty od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání.
3. Přeneste krém do suché mísy. Přikryjte potravinovou fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Připravte těsto: Teplé mléko nalijte do hluboké mísy. Přidejte sušené droždí, moučkový cukr, vanilkový cukr a vejce. Míchejte.
5. Přidejte měkké máslo.
6. Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte stěrkou a poté ho hněťte rukama: 5-7 minut, dokud nebude homogenní a nelepivé.
7. Těsto vložte do mísy a přikryjte potravinovou fólií. Nechte ho 60 minut kynout na teplém místě.
8. Poté těsto trochu prohněťte a na pomoučeném válu z něj vyválejte obdélníkový váleček o tloušťce asi 5 mm.
9. Vanilkový krém rovnoměrně rozetřete po povrchu.
10. Těsto rozválejte do tvaru rolády, začněte od jednoho dlouhého okraje.
11. Pomocí nitě (juty) nakrájejte roládu na kousky silné 1,5-2 cm.
12. Šneky položte na plech vyložený pečicím papírem nebo do formiček na muffiny vymazaných máslem.
13. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 15-20 minut odpočívat.
14. Poté povrch potřete žloutkem smíchaným se 2 lžícemi mléka a posypte mandlovými lupínky.
15. Šneky pečte 35-40 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
16. Nechte je vychladnout a pak s velkou chutí podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní článek zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Chutné banánky s vanilkovým krémem s lahodnou čokoládovou polevou.