Domů Recepty Rychlý, měkký a nadýchaný tvarohový koláč – bez másla a oleje

Rychlý, měkký a nadýchaný tvarohový koláč – bez másla a oleje

ZDROJVaření s Tanyou

Přestože je tento pomerančový cheesecake připraven bez másla a oleje, je měkký, nadýchaný, aromatický a lahodný! Jeho recept je rychlý a snadný! Vyzkoušejte ho to co nejdříve.

Zdroj: Vaření s Tanyou

Co budeme potřebovat:

  • 2 středně velká vejce
  • 150-200 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • strouhaná kůra z pomeranče
  • 125 ml pomerančového džusu
  • 125 ml kefíru
  • přibližně 260 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody (můžete ji nahradit ½ lžičky prášku do pečiva)

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!

Pokud chcete, můžete do těsta přidat trochu mleté kurkumy: koláč bude mít intenzivnější odstín.

Při přípravě těsta můžete také použít pouze kefír (250 ml) nebo pouze pomerančovou šťávu (250 ml).

Tvarohový koláč jsme upekli v hluboké obdélníkové formě o rozměrech 11 x 24 cm.


Jak budeme postupovat:

1.Do hluboké mísy dejte opražený cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce a nastrouhanou pomerančovou kůru. Smíchejte metličkou dohladka.

2.Přidejte kefír a pomerančovou šťávu. Míchejte.

3.Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a jedlou sodou. Velmi dobře promíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Těsto by mělo být husté a pomalu stékat ze stěrky.

Nepřehlédněte:
Křehké a křupavé jablečné sušenky na italský způsob - Snadná a rychlá příprava!

4.Těsto přeneste na vymazaný plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.

5.Koláč pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.°C. Zkontrolujte propečení párátkem.

6.Vyjměte je z pánve a nechte zcela vychladnout.

7.Můžete ho podávat tak, jak je, nebo ho posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva) nebo rozpuštěnou čokoládou. Můžete ho také rozříznout napůl (podélně) a potřít pomerančovým krémem, ovocným džemem nebo čokoládovou pastou.

8.Nechte koláč přes noc odpočinout. Díky tomu je ještě jemnější a aromatičtější.

9.Porcujte a s velkou chutí podávejte! Není příliš sladká. Pokud tedy máte raději sladší moučníky, můžete do těsta přidat více cukru.

VIDEO NÁVOD:

Přejeme vám dobrou chuť.