Domů Recepty

Podzimní craquelin s pistáciovým krémem

Podzimní craquelin s pistáciovým krémem
Zdroj: Vendula Pikorová

Elegantní a křupavé větrníčky s barevnou craquelin vrstvou, které ukrývají jemný pistáciový krém z mascarpone a smetany. Tento dezert kombinuje lehké odpalované těsto, máslový křupavý povrch a svěží chuť oříšků – dokonalá harmonie chutí a textur. Skvělé na podzimní stůl i sváteční příležitosti.

💡Náš tip: Pokud patříte mezi vášnivé kuchařky a máte svůj oblíbený recept, neváhejte ho sdílet v naší facebookové skupině Recepty všeho druhu a inspirovat i ostatní čtenáře.

Podzimní craquelin s pistáciovým krémem

Co budeme potřebovat:

Craquelin (křupavá vrstva):

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 25 g změklého másla
  • pár kapek potravinářského barviva (např. oranžového)

Odpalované těsto:

  • 90 g vody
  • 30 ml mléka
  • 70 g másla
  • 1 lžičku cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • špetku soli

Pistáciová náplň:


Jak budeme postupovat:

1. Příprava craquelinu:

Zpracujte máslo, hnědý cukr, hladkou mouku a pár kapek potravinářského barviva do hladkého těsta. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na tenký plát a pomocí formičky nebo skleničky vykrojte kolečka o průměru asi 6 cm. Položte je na tácek a nechte alespoň 30 minut chladit v lednici, aby ztuhla křupavá vrstva, kterou později položíte na větrníčky.

2. Příprava odpalovaného těsta:

Do hrnce nalijte vodu a mléko, přidejte máslo, cukr a špetku soli. Přiveďte směs k varu, poté vsypte hladkou mouku a energicky míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce a nevytvoří hladkou kouli. Těsto přendejte do mísy a nechte lehce vychladnout. Poté postupně přidávejte vejce a žloutek, dokud nevznikne hladké, lesklé těsto, které se táhne, ale není řídké. Pomocí cukrářského sáčku ho nastříkejte na plech s pečicím papírem do tvaru malých větrníčků. Na každý větrníček položte připravené kolečko craquelinu.

Malinovo-pistáciová roláda s pusinkovým korpusem a mascarpone krémem

3. Pečení:

Vložte plech do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 20 minut, dokud větrníčky nenaběhnou a nezískají zlatavou barvu. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10 minut. Nakonec troubu pootevřete a nechte větrníčky ještě asi 15 minut dosušit, aby zůstaly křehké i uvnitř. Po upečení je nechte zcela vychladnout.

4. Příprava pistáciového krému:

Do mísy dejte smetanu ke šlehání, pistáciovou pastu, mascarpone a moučkový cukr. Vše vyšlehejte ručním šlehačem do pevného, hladkého krému. Krém přendejte do cukrářského sáčku a naplňte jím vychladlé větrníčky.

5. Podávání:

Hotové dezerty skladujte v lednici a podávejte vychlazené. Před servírováním je můžete ozdobit nasekanými pistáciemi nebo jemně poprášit moučkovým cukrem.

Zdroj: Vendula Pikorová

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na sladké pochoutky!

 

🔗 Pokud hledáte další inspirace na pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty:

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!