Domů Recepty

Zelné placky: Tajný recept, který je křupavější a chutnější než klasický bramborák

Připravte si moravské zelňáky na plechu: Prastarý recept ze zelí, lepší jak bramboráky
Zdroj: youtube.com/Elifin mutfağı

Už vás nebaví stát u plotny a obracet bramboráky? Moravské zelňáky na plechu jsou geniální alternativou bez smažení! Jsou křupavé, syté a přitom mnohem jednodušší na přípravu. Kyselané zelí a uzené maso tvoří dokonalou kombinaci pro podzimní/zimní oběd, který zasytí celou rodinu. Díky pečení se navíc vyhnete desítkám kalorií z oleje.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Moravské zelňáky

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg zelí – předvařená ve slané vodě
  • 3 ks vejce
  • 5 lžíce plnotučného mléka nebo smetany
  • 100 g strouhanky – čerstvých rohlíků nebo chleba
  • 250 g uzené maso – vařené nebo rolovaná plec, moravské uzené
  • sůl a pepř
  • muškátový květ podle chuti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 paprika nakrájená nadrobno (volitelné)
  • cibule osmažená dozlatova
  • 3 lžíce oleje
  • mast nebo olej na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • Volitelné: houby a sýr

Připravte si moravské zelňáky na plechu: Prastarý recept ze zelí, lepší jak bramboráky
Zdroj: youtube.com/Elifin mutfağı

Jak budeme postupovat:

1. Předvařené zelí scedíme, pokrájíme, dáme do mísy. Cibuli osmažíme na oleji.

2. Žloutky rozmícháme v mléce, z bílků ušleháme sníh. Uzené maso pokrájíme, umeleme strouhanku ze staršího pečiva. Nastrouháme česnek .

3. V míse smícháme zelí, uzené, strouhanku, muškátový květ, česnek, osmaženou cibuli, žloutky s mlékem a vše ochutíme solí a pepřem – do směsi můžeme přidat papriku, houby a také strouhaný sýr.

Zelí musí být suché! Před smícháním s ostatními ingrediencemi je klíčové, aby bylo předvařené zelí co nejvíce vymačkané a suché. Pokud by ve směsi zůstala příliš vody, zelňáky by byly na plechu příliš mazlavé a nebyly by křupavé.

4. Nakonec do směsi vmícháme tuhý sníh z bílků.

5. Dáme do připraveného pekáče, rovnoměrně rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů dozlatova.

6. Podáváme s bramborovou přílohou. Lze jíst i vychladlé se zeleninovým salátem .

TIP: před dopečením posypeme sýrem.

TIP: Verze bez uzeného (Vegetariánská): Pokud chcete, aby byly zelňáky skutečně lehké, vynechejte uzené maso. Nahraďte ho osmaženými kousky slaniny (přidejte jen malé množství tuku pro chuť) nebo hrstí sušených hub namočených v horké vodě, které zelňákům dodají hlubokou, masovou chuť.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla!

 

VIDEO NÁVOD:

Pokud se Vám tento recept na moravské zelňáky líbí, nezapomeňte ho sdílet i svým přátelům.