Domů Recepty

Recept na uzenou plec na pivě se šťouchanými bramborami

Zdroj: facebook.com/Svoboda vaření

Hledáte recept na pořádné domácí jídlo, které zasytí a potěší každého milovníka masa? Uzená plec na pivě je přesně to pravé! Kombinace šťavnatého uzeného masa, sladké cibule a chmelového aroma piva vytváří nezapomenutelný zážitek. K tomu jednoduché šťouchané brambory a máte na stole klasiku, která voní celým domem.

Co budete potřebovat?

  • Uzená plec: (cca 800 g – 1 kg, vcelku)
  • Cibule: 2-3 střední kusy (nakrájené na měsíčky)
  • Česnek: 4-5 stroužků (nakrájený na plátky nebo nadrobno)
  • Kmín: (drcený nebo celý, dle chuti)
  • Nové koření: (pár kuliček)
  • Pivo: (cca 300-500 ml, světlé nebo tmavé, dle preference)
  • Brambory: (cca 1 kg, na šťouchané brambory)
  • Sůl: (na brambory)

Jak na to krok za krokem?

1) Příprava masa na pečení: Uzenou plec si nakrájejte na silnější plátky (asi 1,5–2 cm tlusté) a rozložte je do pekáče.

2) Ochucení: K masu přidejte nakrájenou cibuli na měsíčky, plátky česneku, kmín a několik kuliček nového koření. Vše promíchejte, aby se koření dostalo ke všem kouskům.

3) Podlití pivem: Maso v pekáči podlijte pivem. Množství piva přizpůsobte tak, aby bylo maso částečně ponořené a mělo se v čem dusit a péct.

4) Pečení: Pekáč přiklopte poklicí nebo pevně zakryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba hodinku až hodinku a půl. Dlouhé pečení není potřeba, protože uzená plec je již předvařená. Cílem je, aby maso krásně natáhlo chuť piva a cibule zezlátla. Občas zkontrolujte, případně přilijte trochu piva nebo horké vody.

5) Příprava šťouchaných brambor: Mezitím, co se maso peče, oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky. Uvařte je v osolené vodě doměkka. Jakmile jsou měkké, slijte vodu a brambory rozšťouchejte se solí. Nic víc k nim není potřeba, protože chuťovou složku dodá maso s omáčkou.

Přečtěte si další skvělé recepty:

Připravte si luxusní záhorácký závitek s rýží

Listové jednohubky: Rychlé a efektní pohoštění s paprikovou pomazánkou

Strouhaný jablečný koláč s drobenkou – tradiční recept s máslovým těstem

Závěr

Vaše uzená plec na pivě se šťouchanými bramborami je připravena k servírování! Toto jídlo je perfektní volbou pro sytý oběd nebo večeři, která potěší každého. Kombinace chutí je dokonale vyvážená a příprava je jednoduchá. Dobrou chuť!