Hrníčková bábovka pečená v plechu – vláčná, voňavá a bohatě zdobená čokoládou

Tahle hrníčková bábovka s čokoládovou polevou, oříšky a kokosem je naprosto skvělý dezert, který si zamiluje celá rodina. Díky jednoduchému hrníčkovému postupu ji zvládne opravdu každý – i začátečník v kuchyni. A pokud přidáte rozinky namočené v rumu nebo kapku vaječného likéru, dodáte bábovce jedinečnou chuť a vůni.

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience (hrnek 250 ml):

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2–3 vejce
  • Kakao (dle chuti)
  • Rozinky namočené v rumu (dle chuti)
  • Štamprle vaječného likéru (nemusí být)
  • 1 prášek do pečiva

Na dokončení:

  • Čokoládová poleva
  • Strouhaný kokos
  • Nasekané oříšky

Postup přípravy:

1) V míse smíchejte vejce s cukrem a dobře promíchejte. Poté přidejte olej a mléko. Do směsi vmíchejte polohrubou mouku, rozinky i s trochou rumu a podle chuti vaječný likér. Nakonec přidejte prášek do pečiva a důkladně promíchejte.

2) Malou část těsta si odlijte bokem a přimíchejte do ní kakao, abyste získali mramorový efekt. Formu nebo hluboký plech vymažte tukem a vysypte moukou nebo strouhankou.

3) Těsto lijte střídavě světlé a kakaové, aby vznikl pěkný dvoubarevný vzor. Vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte cca 50 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po vytažení suchá.

4) Po upečení nechte bábovku vychladnout, polijte čokoládovou polevou a ozdobte kokosem a nasekanými oříšky podle chuti.


Servírování:

Bábovku podávejte ke kávě, čaji nebo jako sladký zákusek ke snídani. Vynikne i na slavnostním stole – a rozhodně po ní nezbude ani drobek!


Tipy:

✔ Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami nebo nasekanými sušenými meruňkami.
✔ Pokud nemáte rádi rum, můžete použít vanilkový extrakt nebo vynechat alkohol úplně.
✔ Čokoládová poleva se skvěle doplňuje s jemným kokosem – kombinace, která nikdy nezklame.