Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem

Pokud hledáte jednoduchý a chutný dezert, tyto polštářky z listového těsta s lahodným krémem jsou skvělou volbou. Křehké těsto se dokonale doplňuje s jemným vanilkovým krémem, který dodá dezertu nadýchanost a lahodnou chuť. Připravíte je během chvíle a výsledek vás rozhodně potěší!

Další tipy na využití pudinku naleznete zde - Recepty s pudinkem.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem

Co budeme potřebovat:

  • 1 balení listového těsta (kupte si ho více a vyzkoušejte si připravit například i jablíčkové pletence)
  • 300 ml mléka (nejlepší je samozřejmě plnotučné)
  • 1 balení Zlatého klasu (nebo vanilkového pudinku, kukuřičného škrobu)
  • 2 lžíce krystalového cukru (lze ho nahradit třtinovým)
  • 200–300 ml smetany ke šlehání (můžete také použít šlehačku v prášku)
  • 2 lžíce moučkového cukru (můžete také zkusit recept na vynikající salkové řezy s čokoládovou polevou)
Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava listového těsta:

Listové těsto (1 balení) rozválejte a nakrájejte na stejně velké čtverce.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Předehřejte troubu na 180–190 °C a pečte přibližně 20 minut, dokud těsto nezezlátne a nevyběhne.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Po upečení nechte polštářky zcela vychladnout a následně je podélně překrojte na polovinu.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Příprava vanilkového krému:

Do hrnce nalijte mléko (300 ml), přidejte krystalový cukr (2 lžíce).

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pak nasypte Zlatý klas (1 balení) nebo vanilkový pudink.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Za stálého míchání vařte, dokud nevznikne hustý pudink. Pokud chcete předejít hrudkám, můžete pudinkový prášek nejprve rozmíchat ve troše studeného mléka a poté směs vlít do horkého mléka.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Hotový pudink odstavte, přikryjte fólií a nechte zcela vychladnout.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Příprava šlehačky:

Smetanu ke šlehání (200-300 ml) vyšlehejte do tuha a při šlehání ji oslaďte dvěma lžícemi moučkového cukru.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jakmile je pudink vychladlý, krátce jej promixujte a postupně do něj jemně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Směs můžete lehce prošlehat, aby vznikl nadýchaný krém.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Plnění polštářků:

Spodní polovinu každého upečeného polštářku naplňte připraveným krémem.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přiklopte vrchní částí a lehce přitlačte.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Dokončení a servírování:

Hotové polštářky posypte moučkovým cukrem a podávejte. Nejlépe chutnají vychlazené, takže je můžete před servírováním nechat krátce odpočinout v lednici.

Domácí nadýchané polštářky z listového těsta s vanilkovým krémem
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Čokoládový krém: Přidejte do teplého pudinku 50 g nasekané hořké čokolády a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Křupavá vrstva: Před pečením potřete čtverečky listového těsta rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru krupice pro krásně křupavý povrch.
  • Ovoce: Mezi vrstvy krému přidejte plátky jahod, banánu nebo malin pro svěží chuť.
  • Poleva: Polštářky můžete lehce pokapat rozpuštěnou čokoládou nebo bílou polevou pro krásný vzhled a lahodnější chuť.
  • Servírování na vyšší úrovni: Podávejte s kopečkem vanilkové nebo karamelové zmrzliny.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.