7 tipů, jak vytvořit to nejútulnější a příjemné studentské bydlení

Pro studenty je nejdůležitější cena pronájmu, ale hned na druhém místě je to, aby se tam cítili dobře. Studentský byt není jen místem k učení, ale měl by být i útočištěm v dobrých i těžkých časech. Vyzdobte si ho tak, abyste se tam cítili opravdu jako doma.

Zdroj foto: master1305 / Adobestock.com

1) Vyberte si byt, který vám vyhovuje

Prvním krokem je výběr dobře padnoucího bydlení. Se studentským rozpočtem může být výběr trochu omezený, ale i tak (se svými skromnými nároky) poznáte, který byt vám bude nejvíce vyhovovat – poslouchejte intuici.

2) Prozkoumejte své okolí

Po tom, co se nastěhujete, se vydejte na průzkum okolí. Zjistěte, jaké jsou ve vaší čtvrti obchody, kavárny, zda je v blízké dostupnosti nějaký park či jiné klidné místo, které se vám líbí a kam si budete rádi chodit odpočinout.

3) Vyzdobte si pokoj

Přivezte si od rodičů předměty, které vám váš domov budou připomínat. Prostor si zútulněte, nakupte si barevné polštáře, pověste obrázky či vylepte plakáty. Vytvořte si v pokoji svůj koutek určený na relaxaci a lenošení. Můžete si také pořídit stírací mapu, která vám připomene všechna místa, která jste již navštívili, nebo vám pomůže naplánovat nová dobrodružství. Kromě toho zkuste také:

  • Svíčky nebo aromalampy: Vůně dokáže vytvořit pocit domova a zútulnit prostor. Vyberte si vůně, které vám přinášejí klid a pohodlí.
  • Závěsné dekorace: Závěsné květináče, girlandy nebo světelné řetězy mohou místnost krásně osvětlit a přidat osobní dotek.
  • Poličky s osobními věcmi: Na poličky můžete umístit knihy, fotky, malé suvenýry z cest, nebo třeba kolekci drobností, které vám zvedají náladu.
  • Rostliny: Vytvoření příjemného prostředí nemusí být jen o plakátech a fotografiích. Rostlina váš pokoj osvěží a vy se budete těšit z toho, jak prospívá. Navíc budete rozvíjet svou zodpovědnost.

Díky těmto jednoduchým krokům si vytvoříte prostředí, kde se budete cítit příjemně a doma.

4) Vystavte si rodinné vzpomínky

Udělejte si ve svém pokoji výstavku ze vzpomínek na svou rodinu a rodné město. Kdykoliv se vám zasteskne po domově, prohlédněte si fotografie, zapalte si vonnou tyčinku a zavolejte domů. Vaše rodina vás vždy ráda uslyší a podpoří.

5) Naplánujte si pravidelné hovory s rodinou

Nové bydlení bez rodiny a přátel z rodného města může být plné emocí. Naplánujte si pravidelné video hovory a podělte se svými zkušenostmi. Nebojte, brzy si zvyknete, a kdyby vám bylo hodně smutno, sbalte batůžek a jeďte na víkend domů. 🙂

6) Uspořádejte slavnostní večeři

Uspořádejte slavnostní večeři pro své nové spolubydlící i kamarády ze studií – vytvořte si svou novou realitu. To, že se stáváte samostatnými a umíte si najít nové přátelé, vás rozhodně ve vašem novém životě zahřeje u srdce.

7) Osvojte si rostlinu

Vytvoření příjemného prostředí nemusí být jen o plakátech a fotografiích. Přivítejte nový přírůstek v podobě rostliny, o kterou budete pečovat. Ta váš pokoj osvěží a vy se budete těšit z toho, jak prospívá. Navíc budete rozvíjet svou zodpovědnost.

Tip redakce: Studujete v Olomouci a hledáte nové bydlení? Zabruste do naší sekce: Pronájem bytu Olomouc.