Připravte si výtečné hospodské brambory s krkovičkou a smetanou, které hravě zastíní i tradiční francouzské brambory. Tento recept kombinuje lahodnou chuť šťavnaté krkovičky a krémové smetany s dokonale upečenými bramborami. Je ideální volbou pro vydatný oběd nebo večeři, který potěší každého milovníka dobrého jídla. Vyzkoušejte tento recept a přineste kousek české hospodské kuchyně do své domácnosti!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Hospodské brambory s krkovičkou a smetanou
Co budeme potřebovat:
- 1,2 kg brambor
- 400 g uzené krkovičky
- 100 g eidamu 30%
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 100 ml vývaru
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 30 g vepřového sádla
- máslo
- sůl
- mletý černý pepř
- muškátový oříšek
- tatarskou omáčku
- pažitku (nebo petrželovou nať)
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce nalijeme vodu a vložíme brambory a dvě vejce. Přikryjeme pokličkou a vaříme (vejce 10 minut, brambory cca 20 minut).
2. Uzenou krkovičku nakrájíme na cca 1 cm velké kostky.
3. Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme maso a zlehka osmažíme.
4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek nakrájíme na plátky. Cibuli přidáme do pánve ke krkovici, zamícháme a zlehka osmažíme. Poté přidáme nakrájený česnek a promícháme.
5. Zapékací formu vymažeme máslem. Vařené brambory a vejce oloupeme. Vejce nakrájíme na tenké plátky.
6. Třetinu brambor nakrájíme na plátky a rozložíme na dno formy. Přidáme polovinu osmaženého masa s cibulkou a česnekem. Poté rovnoměrně rozložíme jedno nakrájené vejce.
7. Přidáme další vrstvu brambor a osmaženého masa, poté zbývající vejce a poslední vrstvu brambor.
8. Formu přikryjeme a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme cca 10 minut při 190 °C.
9. Do misky rozbijeme vejce, přidáme smetanu a vývar. Dochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Směs důkladně promícháme.
10. Po uplynutí doby posypeme brambory nastrouhaným sýrem.
11. Zalijeme smetanovou směsí a přidáme kousek másla.
12. Nezakryté brambory pečeme cca 35 minut při 190 °C.
13. Do misky s tatarskou omáčkou přidáme nakrájenou pažitku, pepř a sůl. Dochutíme trochou citronové šťávy, promícháme a vložíme na půl hodiny do lednice.
14. Hotové brambory servírujeme s omáčkou, oblíbenou zeleninou a pažitkou.
Hotovo! Dobrou chuť!