Maková bublanina s meruňkami, blumami a drobením

Maková bublanina s meruňkami a švestkami pod drobenkou je dokonalým letním dezertem, který zaujme nejen svou chutí, ale i atraktivním vzhledem. Tento tradiční český koláč kombinuje jemnou vláčnost makového těsta s kyselkavostí ovoce a křupavostí drobenky. Recept je jednoduchý a výsledek je tak lahodný, že se bude chtít opakovat. Připravte si tento dezert pro rodinu nebo přátele a užijte si společně sladké chvíle.

Zdroj: Blanka Kozáková

Co budeme potřebovat:

Pro těsto:

  • 200g polohrubé mouky
  • 100g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • 100g mletého máku
  • 150g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 350 ml mléka
  • Vanilkový cukr
  • 1 balíček prášku do pečiva

Pro drobenku:

  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku hrubé mouky
  • ½ hrnku cukru
  • ¼ balení Hery nebo másla

A dále:

  • Meruňky a švestky (nebo jiné ovoce podle chuti a sezóny), nakrájené na kousky

Jak budeme postupovat:

1) V míse smíchejte obě mouky, mletý mák, cukr krupice, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

2) Přidejte vajíčka, olej a mléko. Vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.

3) Připravte si formu na pečení, vymažte ji máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír.

4) Těsto nalijte do formy a rozložte na něj rovnoměrně připravené kousky ovoce.

5) V samostatné misce připravte drobenku smícháním hladké a hrubé mouky, cukru a másla (nebo Hery) do hrudkovité směsi.

6) Drobenku rovnoměrně rozsypejte po ovoci.

7) Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, dokud koláč nezpění a drobenka nezíská zlatavou barvu.

8) Nechte koláč vychladnout před podáváním.

Vyzkoušejte také:

Závěr:

Tento recept na makovou bublaninu s meruňkami a švestkami pod drobenkou je dokonalým způsobem, jak využít sezónní ovoce a připravit si výjimečný dezert. Ať už pro rodinnou oslavu nebo jako sladký závěr nedělního oběda, tento koláč určitě zpříjemní každou příležitost.