Hrnkový recept na mrkvový koláč z ořechového těsta s citrónovou tvarohovým krémem

Připravte si tento hrnkový recept na mrkvový koláč s ořechovým těstem, který je korunován osvěžujícím citrónovo-tvarohovým krémem. Tento koláč kombinuje bohatou chuť mrkve, ořechů a aromatické skořice s lehkým a svěžím krémem, čímž vytváří perfektní dezert pro každou příležitost. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek je tak lahodný, že si hned oblíbíte toto spojení chutí.

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience

Pro těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 ks vajec (žloutky a bílky odděleně)
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek nasekaných ořechů

Pro krém:

  • 500 g zakysané smetany
  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 2 ks vanilkového cukru
  • Kůra z 1 citrónu
  • Šťáva z 1 citrónu
  • Nasekané ořechy na posypání

Postup

Příprava těsta:

1) Ve velké míse smíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, mléko, žloutky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, ořechy a skořici. Důkladně promíchejte.

2) V jiné míse ušlehejte bílky do tuhé pěny.

3) Postupně a opatrně zašlehejte ušlehané bílky do mrkvové směsi, aby těsto zůstalo vzdušné.

4) Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech.

5) Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 35 minut, dokud není koláč pečený a zlatavý.

Příprava krému:

6) Ve směsi smíchejte zakysanou smetanu, tvaroh, vanilkový cukr, citrónovou kůru a citrónovou šťávu.

7) Vychladlý koláč rovnoměrně potřete krémem.

8) Posypte nasekanými ořechy a nechte koláč několik hodin v lednici ztuhnout, ideálně přes noc.

Vynikající ledová hora – Nejlepší recept na unikátní dezert bez pečení

Závěr

Mrkvový koláč s citrónovo-tvarohovým krémem je skvělým dezertem, který spojuje tradici s moderním twistem. Je to vynikající volba pro slavnostní příležitosti nebo jen jako pochoutka k odpolední kávě. Díky jednoduchosti přípravy a vynikajícím chutím si tento recept rychle zamilujete.