Recept na Pajšl – plíčky na smetaně s houskovým knedlíkem

Připravíme si tradiční českou specialitu – Pajšl, neboli plíčky na smetaně. Tento pokrm se vyznačuje bohatou chutí a vůní díky kombinaci vepřových vnitřností, jako jsou plíčka, jazyk a srdíčko, které jsou podávány v lahodné smetanové omáčce. Pajšl je skvělým příkladem toho, jak lze z tradičních surovin vytvořit vynikající a vyvážené jídlo. Podává se obvykle s kynutým knedlíkem, který dokonale doplňuje celkovou chuť pokrmu.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Co budeme potřebovat:

Suroviny:

  • 1 vepřové plíčky
  • 1 vepřový jazyk
  • 1 vepřové srdíčko
  • 1 lžíce celého pepře
  • 3 kusy bobkového listu
  • 0,5 lžíce nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • Sůl

Omáčka:

  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky (celkem)
  • 1 smetana na vaření
  • Ocet
  • Cukr

Jak budeme postupovat:

1) Příprava vnitřností: Vnitřnosti očistíme a dáme vařit do osolené vody s přidaným kořením. Vaříme do měkka, průběžně sbíráme pěnu.

2) Jazyk: Uvařený jazyk na chvíli vložíme do studené vody a oloupeme.

3) Plíčka: Necháme mírně vychladnout, ručně “rozebereme” – oddělíme od průdušnic a nakrájíme na drobné kousky.

4) Srdíčko a jazyk: Nakrájíme na menší plátky.

5) Omáčka: Na pánvi z másla a sádla připravíme světlou jíšku, zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou pro dosažení správné hustoty omáčky. Dochutíme cukrem a octem, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme.

6) Podávání: Pajšl podáváme s kynutým knedlíkem, který skvěle doplní a absorbuje omáčku.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Pajšl je výtečným příkladem české kulinářské tradice, kde se z běžných surovin dá vytvořit mimořádný pokrm. Tento recept je dokonalým spojením chutí a textur, které společně tvoří bohatý a uspokojivý kulinářský zážitek. Vyzkoušejte tento recept a připravte si kousek tradiční české kultury přímo u vás doma.