Připravíme si tradiční českou specialitu – Pajšl, neboli plíčky na smetaně. Tento pokrm se vyznačuje bohatou chutí a vůní díky kombinaci vepřových vnitřností, jako jsou plíčka, jazyk a srdíčko, které jsou podávány v lahodné smetanové omáčce. Pajšl je skvělým příkladem toho, jak lze z tradičních surovin vytvořit vynikající a vyvážené jídlo. Podává se obvykle s kynutým knedlíkem, který dokonale doplňuje celkovou chuť pokrmu.
Co budeme potřebovat:
Suroviny:
- 1 vepřové plíčky
- 1 vepřový jazyk
- 1 vepřové srdíčko
- 1 lžíce celého pepře
- 3 kusy bobkového listu
- 0,5 lžíce nového koření
- 1 lžička tymiánu
- Sůl
Omáčka:
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky (celkem)
- 1 smetana na vaření
- Ocet
- Cukr
Jak budeme postupovat:
1) Příprava vnitřností: Vnitřnosti očistíme a dáme vařit do osolené vody s přidaným kořením. Vaříme do měkka, průběžně sbíráme pěnu.
2) Jazyk: Uvařený jazyk na chvíli vložíme do studené vody a oloupeme.
3) Plíčka: Necháme mírně vychladnout, ručně “rozebereme” – oddělíme od průdušnic a nakrájíme na drobné kousky.
4) Srdíčko a jazyk: Nakrájíme na menší plátky.
5) Omáčka: Na pánvi z másla a sádla připravíme světlou jíšku, zalijeme přecezeným vývarem a provaříme. Přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou pro dosažení správné hustoty omáčky. Dochutíme cukrem a octem, přidáme nakrájené vnitřnosti, prohřejeme.
6) Podávání: Pajšl podáváme s kynutým knedlíkem, který skvěle doplní a absorbuje omáčku.
Vyzkoušejte také:
- Plněné papriky s rajskou omáčkou
- Karbanátky z kuřecího masa a zeleniny s bramborovou kaší
- Křenová omáčka s uzeným masem a knedlíkem
- Pečená kližka na kořenové zelenině s bramborovou kaší
Závěr
Pajšl je výtečným příkladem české kulinářské tradice, kde se z běžných surovin dá vytvořit mimořádný pokrm. Tento recept je dokonalým spojením chutí a textur, které společně tvoří bohatý a uspokojivý kulinářský zážitek. Vyzkoušejte tento recept a připravte si kousek tradiční české kultury přímo u vás doma.