Připravte si během chvilky tento dokonalý linecký jablečný koláč

Linecký jablečný koláč je klasickým receptem, který kombinuje křehké těsto s jemnou jablečnou náplní. Tento recept je ideální pro milovníky ovocných koláčů, kteří hledají něco tradičního a zároveň jednoduchého na přípravu.

Zdroj: instagram.com/klarka.moravcova/

Ingredience

Těsto:

  • 460 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 100 g Hery
  • 130 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva

Náplň:

  • 8 jablek (doporučuje se přidat více pro bohatší náplň)
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Postup Přípravy

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, moučkový cukr, Heru, máslo, žloutek, celé vejce, mléko a prášek do pečiva. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočívat v lednici alespoň hodinu.

2) Příprava náplně: Mezitím nastrouhejte jablka. V míse je smíchejte s pudinkovým práškem, cukry a skořicí. Tuto směs rovnoměrně rozetřete na rozválené těsto.

3) Sestavení koláče: Rozválenou první část těsta přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Rozetřete na něj připravenou jablečnou náplň. Poté překryjte druhou částí těsta, kterou můžete promíchat vidličkou na několika místech.

4) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu přibližně 40 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu.

5) Podávání: Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout a poté podávejte. Tento koláč je výborný jak teplý, tak studený.

Více než 40 nejlepších receptů na vánoční cukroví, které by nemělo chybět na Vašem stole

Tip

  • Pro intenzivnější chuť můžete vyzkoušet různé druhy jablek, například kombinaci sladkých a kyselých odrůd.
  • Podávejte s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro extra lahodný zážitek.