Nadměrné pocení? Víme, jak s ním zatočit!

Sotva vyjdete pár schodů, po zádech vám stéká studený pot a v podpaží se objeví velké nevzhledné propocené skvrny. Vy se můžete studem propadnout, pokud máte možnost, jdete se převléknout. Když to zrovna nejde, snažíte se vše zamaskovat. Poznáváte se v tom? Poradíme vám, jak pocení minimalizovat.

Proč se vůbec potíme?

Sice se za to všichni stydíme, pot je ale přirozenou součástí našich životů. Pocením reagujeme na tělesnou teplotu, rozproudí krev po celém a do kapilár, které jsou na jeho povrchu. Když je nám horko, kapiláry se rozšíří, my zčervenáme a teplo uvolníme do okolí. Když nám je zima, kapiláry se zúží a teplo udržují uvnitř. Funkcí potu je naše tělo ochladit, když nám je horko. 

Běžné je i noční pocení. To sice dokáže znepříjemnit život a možná i trochu vyděsit, většinou ale není důvod panikařit. Jeho častou příčinou totiž je hřejivé oblečení nebo povlečení, případně přetopená místnost.

I pocení ale má své hranice

Ano, je to tak. Nadměrné pocení může značit problém. Ne vždy jde o genetickou dispozici, spouštět ho mohou i různé léky nebo onemocnění, na vině může být i stres, obezita, přílišná konzumace alkoholu nebo u žen hormonální změny během menopauzy. Nadměrné pocení se může projevit v podpaží, v tříslech, na zádech, na rukou, nohách, ve vlasech, na hlavě i v obličeji, zasáhnout může celé tělo.

Jde o individuální záležitost, která trápí část naší populace, proto není od věci vědět, jak s nadměrným pocením zatočit a jak ho alespoň částečně minimalizovat, abyste se necítili tak trapně pokaždé, kdy někam vejdete.

Tip číslo jedna: Zkuste bylinky

Že už se vám chtělo běžet k lékaři, aby vám na pocení něco předepsal? Ještě s tím chvíli počkejte a zkuste sílu bylinek. Věřily jim už naše praprababičky, jistě věděly proč. Jednou z nejznámějších bylinek, které pomáhají s pocením, je šalvěj. Užívat ji můžete 3x za den ve formě čaje, nebo ji můžete přidat do koupele. Jaké další bylinky lze vyzkoušet?

  • Koupel z odvaru dubové kůry
  • Pomoci může i kozlík lékařský, který vám pomůže relaxovat.
  • Pro pocení ze stresu se osvědčila i schizandra.
  • Tea Tree olejíček, který poslouží i jako deodorant.

Tip číslo dva: Upravte svůj jídelníček

Máte rádi ostrá, kořeněná a pikantní jídla? Máme pro vás špatnou zprávu. Budete je muset omezit. Kdo chce zamezit nadměrnému pocení, ten musí upravit svůj jídelníček a špatné stravovací návyky nahradit těmi správnými. 

Minimalizujte popíjení nápojů s kofeinem, a to včetně kávy, černého čaje nebo energetických nápojů, omezte i konzumaci česneku, cibule, těžkých a silně kořeněných jídel. Místo toho na jídelníček zařaďte zeleninu s vysokým obsahem vody jako jsou rajčata, okurky, papriky nebo meloun, ovoce jako broskve, borůvky či jahody. Pochutnat si můžete i na zelí, podmáslí, ovesných vločkách nebo máku.

Tip číslo tři: Řešením může být i antiperspirant

Asi to první, co nás při pocení napadne, je použití deodorantu. Víte ale, že je rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem? Mnozí si myslí, že jde o jedno a to samé, deodorant ale nedokáže pot potlačit, poradí si jen se zápachem potu. Antiperspirant je tou správnou volbou, blokuje ústí potní žlázy na povrchu kůže a omezují pocení. Díky přidané vůni dokáže i eliminovat zápach. Klidně ho použijte i 3x za den.

Tip číslo čtyři: Pravidelně se sprchujte

Že vám tohle ani nemusíme radit, sprcha je váš velký kamarád? Dobře děláte. Pravidelně se sprchujte a dodržujte pár základních hygienických zásad. Vsaďte na prodyšné prádlo, syntetickým materiálům se vyhýbejte. Když přijde na matraci, dejte přednost té, která odvádí pot.

Hledáte tip, jak se zbavit zápachu nohou? Kromě sprchování zkuste nosit bambusové ponožky, používat deodorant na nohy, pořídit si prostorné boty.

Tip číslo pět: Dobře si vyberte spodní prádlo

Dobře padnoucí spodní prádlo je pro nás nepostradatelné, mělo by mít nejen správnou velikost a střih, který nás neškrtí ani na nás neplandá, ale také být z kvalitního a vhodného materiálu. 

  • Bavlněné prádlo je prodyšné a může se pochlubit i skvělými termoregulačními vlastnostmi.
  • Pot skvěle pohltí i bavlněný satén s hustou a pevnou strukturou, nebo hedvábný satén, který je o něco jemnější.
  • Antistatické a přirozeně antibakteriální je i bambusové spodní prádlo, které je příjemné k pokožce.
  • Modal neboli umělé hedvábí, které se vyznačuje vzdušností a lehkostí. Často se k němu přidává bavlna pro vyšší prodyšnost nebo elastan kvůli pružnosti.

Zdroj: https://www.trenyrkarna.cz/blog/panove-jake-spodni-pradlo-zvolite-v-lete-vime-ktere-bude-nejlepsi-n1129