Tekutý svetr: domácí drinky, co vás zaručeně zahřejí

Studený vítr, vlhko, podzimní plískanice i zimní mrazíky. To všechno se mnohem lépe snáší, když je člověk zachumlaný v křesle se šálkem něčeho dobrého. Potřebujete inspiraci?​ Připravili jsme pro vás tipy na horké alkoholické i nealko nápoje, které zahřejí na těle i na duši. Oblíbenými recepty na svařené víno to nekončí. Připravte si domácí horkou čokoládu, svařený cider nebo irskou kávu. 

Hot Apple Toddy

Kombinace jablek a whiskey nemůže zklamat. Svařený cider vylepšený voňavým bourbonem​ a oslazený trochou medu připomíná babiččin štrúdl a hřeje hned dvakrát. Pro děti můžete připravit nealkoholickou verzi kořeněného nápoje z jablek.

Budete potřebovat:

  • 150 ml jablečného cideru 
  • 60 ml bourbonu
  • 1 lžička medu
  • plátek citronu, svitek skořice a 2 hřebíčky na ozdobu

Příprava:

V malém kastrůlku začněte pomalu zahřívat cider těsně pod bod varu. Mezitím si připravte sklenku z varného skla nebo hrneček. Na dno nalijte lžičku medu, přilijte whisky a nakonec horký cider. Promíchejte, ozdobte a vychutnejte.

Zdroj: unsplash

Domácí horká čokoláda

Dekadentní horkou čokoládu zvládnete připravit během chvilky. Recept pracuje s čokoládovými pecičkami, ale v případě nouze poslouží i rozlámaná tabulka čokolády. Tu zvolte podle vlastní chuti – mléčnou, hořkou nebo bílou.

Budete potřebovat:

  • Šálek mléka
  • ¼ šálku holandského kakaa
  • ¼ šálku cukru (ideálně třtinového)
  • ½ šálku čokoládových peciček
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

Příprava:

Mléko (plnotučné, případně rostlinné) zahřívejte na středním výkonu plotýnky. Vmíchejte kakao s cukrem a přiveďte těsně pod bod varu. Do horké směsi přimíchejte čokoládu a důkladně rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí. Dochuťte pár kapkami vanilkového extraktu, vezměte si oblíbenou knížku a užijte si to.

TIP: Pro hřejivější pocit můžete přidat trochu skořice. Pro speciální příležitosti můžete hotovou čokoládu doplnit kopcem šlehačky a posypat marshmallows, lentilkami nebo kousky nasekané čokolády. 

Pro alkoholickou verzi horké čokolády můžete přilít malého panáka rumu nebo whiskey. Vyzkoušejte také horkou čokoládu s pomerančem a mandlovým likérem.

Zdroj: unsplash

Irská káva

Káva ve spojení s irskou whiskey a šlehanou smetanou patří celosvětově k nejoblíbenějším horkým koktejlům. Není vůbec složitá a tak si ji můžete dopřát i doma.

Budete potřebovat:

  • 3 díly čerstvé kávy (filtr/Americano)
  • 2 díly irské whiskey
  • 1 díl třtinového cukru
  • 2 díly vysokoprocentní smetany
  • Muškátový oříšek

Příprava:

Čerstvé espresso nařeďte vodou​ na Americano nebo nápoj připravte z filtrované kávy. Do sklenice z varného skla nalijte whiskey, horkou kávu a přidejte cukr. Všechno dobře promíchejte. Pomocí koktejlového šejkru nebo domácího šlehače našlehejte smetanu do polotuha a přes kulatou stranu lžičky vytvořte na nápoji smetanovou vrstvu. Nastrouhejte na vrch trošku muškátového oříšku a můžete podávat.