Jak skladovat pneumatiky?

Přemýšleli jste někdy o tom, že nesprávným uskladněním můžete snížit životnost svých pneumatik? Podívejte se na doporučení pro správné skladování pneumatik a zjistěte, zda jste to dělali správně, zejména pokud střídáte letní a zimní pneumatiky. Dnes máte možnost ověřit, zda jste postupovali správně, nebo zda je zde prostor pro zlepšení.

Než pneumatiky uskladníte, označte si je

Nejprve očistěte pneumatiky od nečistot, kamínků a štěrku. Důležité je si také zaznamenat, na kterou pozici byla každá pneumatika namontována (např. LZ pro levou zadní, PZ pro pravou zadní, LP pro levou přední a PP pro pravou přední pneumatiku). 

Pokud máte více vozidel, je dobré si také zapsat, které pneumatiky jsou určeny pro který vůz. Tímto zabráníte situacím, kdy byste například omylem přijeli do servisu s pneu 205/55 R16, které patří na auto vaší manželky.

Abyste zajistili co nejdelší životnost pneu, uskladněte je na suchém, chladném a tmavém místě, které není vystaveno průvanu. Pokud tyto podmínky nebudou splněny, pneumatika bude stárnout rychleji a její životnost se zkrátí. To můžete pozorovat zejména na povrchu pneumatiky, kde se objeví drobné trhliny, které jsou nejčastějším projevem tohoto procesu.

Pneumatiky nesmí přijít do kontaktu s ropnými produkty, jako jsou různé oleje či pohonné hmoty. Mohly by poškodit elastické vlastnosti pneumatik. Mějte na paměti, že kola spolu s disky by měla být uskladněna odlišným způsobem než pneumatiky bez disků.

Jak skladovat pneu s disky?

Pro skladování pneumatik na discích máte dvě možnosti: můžete je buď poskládat na sebe, nebo zavěsit. Je možné použít také stojan na pneumatiky.

Jak skladovat pneu bez disků?

Pneumatiky bez disků naopak skladujte zásadně vedle sebe. Navíc se doporučuje alespoň 1x za 14 dní pneumatiky otočit, aby nedocházelo k deformacím.

Teď už víte, jak skladovat pneumatiky, aby vám vydržely co nejdéle. Víte ale, kde koupit nové pneumatiky ve chvíli, kdy vám ty staré dosloužily? Kromě klasických možností v pneuservisu či autoservisu můžete navštívit také ověřený e-shop Pneuboss.cz, kde vám rádi poradí s výběrem těch správných pneumatik pro váš vůz.