Tato svěží Cuketová buchta se zakysanou smetanou je nejen vynikající způsob, jak využít sezónní cuketu, ale také skvělá kombinace jemné chuti těsta a osvěžující zakysané smetany. Kdo by odolal lahodné kombinaci cukety s lineckou marmeládou a krémem ze zakysané smetany? A příjemné je, že cuketa dodává této buchtě jemnou vláčnost a šťavnatost. Užijte si tento výjimečný recept a překvapte své blízké tímto skvělým dezertem, který jistě zaujme každého.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3x vejce
- 300 g cukru
- 1x prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce oleje
- 400 g nastrouhané cukety (hrubě)
- 350 g polohrubé mouky
- Trocha mléka (dle potřeby)
Na dozdobení:
- Linecká marmeláda
Krém:
- 2x zakysaná smetana
- 1x vanilkový cukr
Ozdobení:
- Kokos nebo nastrouhaná čokoláda
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravíme těsto. Ve větší míse rozšleháme vejce s cukrem do pěny.
2) Přidáme prášek do pečiva a olej, dále přimícháme nastrouhanou cuketu a promícháme.
3) Postupně přidáváme polohrubou mouku a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přilít trochu mléka, aby bylo správně konzistence.
4) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na pečení.
5) Troubu předehřejeme na 180°C a dortovou formu dáme péct do předem vyhřáté trouby. Buchtu pečeme asi 40-50 minut, nebo dokud z ní při zapíchnutí špejlí nevyjde suchá.
6) Mezitím si připravíme krém. Ve větší míse smícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem.
7) Hotovou buchtu necháme zchladnout.
8) Naneseme vrstvu marmelády
9) Na ni naneseme krém ze zakysané smetany, kterou můžeme zlehka dozdobit kokosem nebo nastrouhanou čokoládou.
Vyzkoušejte také: Lahodný tvarohový krémovník plněný rybízem
Hotovou cuketovou buchtu se zakysanou smetanou necháme chvíli odpočinout a následně ji můžeme podávat jako sladký dezert nebo pochoutku k odpolední kávě.