Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem

Základní ingrediencí při přípravě tohoto úžasného dortu jsou jahody. Rozmazlujte sebe i své blízké nadýchaným jahodovým dortem s bohatým smetanovým krémem. Každé sousto se Vám bude rozpadat v ústech. Zahalte se do chuti jahod a jemnosti, o které se Vám ani nesnilo. Vyzkoušejte tuto pochoutku, doporučujeme ji všemi deseti.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Božský jahodový dort:

Co budeme potřebovat:

Pro vrchní části:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru (100 g)
  • jeden hrnek mouky (170 g)

Na krém:

  • 800 g fermentované smetany min. 20 %
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 sklenice nakrájených jahod

Pekli jsme na kulaté pánvi o průměru 18-20 cm.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Vejce a cukr šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 7-10 minut, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou, bělavou pěnu, přes kterou těsto zanechává trvalé šmouhy.

2) Vmíchejte prosátou mouku. Míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem zdola nahoru.

3) Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste do něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Pánev pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové, pomocí párátka.

5) Nechte pánev mírně vychladnout, pak ji tenkým nožem oddělte od stěn pánve a vyjměte ji z ní. Oddělte ji od pečicího papíru a nechte ji zcela vychladnout.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Zabalte dort do potravinářské fólie a nechte ho 6-8 hodin “odpočívat”. Poté ho nakrájejte na 3 stejné plátky.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte krém:

1) Abychom získali hustý a stabilní krém, vložíme zkvašenou smetanu do cedníku vyloženého dvojitou vrstvou gázy, povrch zatížíme a necháme ji přes noc oddělit od syrovátky (v lednici). Po této proceduře jsme ji odvážili.

2) Zakysanou smetanu a cukr šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký krém.

3) Jahody omyjte a osušte. Odstraňte stonky a podélně je rozkrojte.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Sestavte dort:

1) První koláč položte na talíř. Potřete ji krémem. Poté krém pokryjte plátky jahod.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Druhý koláč položte na první a jemně jej přitlačte. Potřeme krémem a poklademe jahodami.

3) Na dort položte vrchní vrstvu. Dlaněmi jemně přitlačte.

4) Povrch a okraje dortu potřete zbylým krémem.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Ozdobte dort podle svých představ. Použili jsme několik jahod a 40 g strouhané čokolády.

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Dejte koláč na několik hodin do lednice, aby ztuhl.

7) Porcujte a s velkou chutí podávejte!

Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Jako utkané z jahodové pěny! Nadýchaný jahodový dort s bohatým krémem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!