Balkonová zahrádka plná čerstvé zeleniny

Nemusíte disponovat velkou zahradou, abyste si mohli dopřát domácí zeleninu, čerstvé bylinky nebo chutné jahody. Bohatě vám stačí balkon nebo terasa. Zeleninová zahrádka pak může vzniknout třeba i v centru rušného velkoměsta.
balkonová zahrádka plná čerstvé zeleniny

Na balkonech lze pěstovat celou řadu druhů, se kterými se běžně setkáváme na zahradách. Obvykle se tu daří listové zelenině, jako je salát, špenát nebo rukola, oblíbeným ředkvičkám, okurkám, paprikám, rajčatům a dalším zástupcům zeleninové říše. Právě rajčata jsou k dispozici v mnoha různých odrůdách, z nichž některé jsou díky svým menším rozměrům přímo určené k pěstování na balkonech.

Zeleninu vybírejte nejen podle rozměrů balkonu, ale také v závislosti na jeho orientaci. Paprikám, rajčatům a okurkám je v případě dostatečné zálivky dobře i na jižně situovaném balkoně, salát a špenát ocení místo bez přímého slunce, ředkvičky hezky porostou třeba i na východní straně.

Balkony jsou ideálním místem také pro pěstování bylinek. Ty potom provoní vaši malou zahrádku a následně i kuchyň. Jižní nebo západní slunce budou milovat středomořské byliny, například bazalka, tymián nebo oregano. Najdete tady ale i druhy, které se spokojí se severně situovaným balkonem bez přímých slunečních paprsků. V takovém případě sáhněte po pažitce, libečku, mátě, meduňce nebo petrželi.

Kromě zeleniny a bylinek si na balkoně můžete vysadit i oblíbené jahody. Ideální variantou jsou stáleplodící odrůdy, které vám během sezóny nabídnou šťavnaté červené plody opakovaně. Na výběr je hned několik takových druhů. Vzájemně se liší nejen velikostí plodů, ale také způsobem růstu nebo svou odolností vůči povětrnostním vlivům. Převislé jahodníky jsou dobrým řešením pro menší balkony, protože mohou růst v závěsném květináči nebo se spustit dolů po zábradlí a na samotném balkoně vám žádné místo nezaberou. Jahodníkům se obecně daří spíše na slunném a málo větrném místě, existují ale i odolnější odrůdy.

balkonová zahrádka plná čerstvé zeleniny

Nezapomeňte na kvalitní substrát, hnojivo a zálivku

Zeleninu i jahody vždy pěstujte v dostatečně velkých květináčích. Jedině tak zajistíte, aby kořeny měly dostatek místa, vláhy a zemina se nepřehřívala. Je také třeba sáhnout po skutečně kvalitním substrátu a pravidelně rostliny přihnojovat, aby měly nezbytné živiny. Práci vám usnadní samozavlažovací květináče, díky kterým budou mít rostlinky dostatek vláhy, aniž byste je museli denně zalévat. To je důležité především během nejteplejších měsíců, kdy kvůli vyšším teplotám stoupá i spotřeba vody. Se samozavlažovacími květináči se navíc nemusíte bát přelití, protože rostliny si vždy vezmou jen tolik vláhy, kolik zrovna potřebují.

Pokud chcete své balkonové zahradničení dotáhnout k dokonalosti, můžete si potřebné složky sami vyrábět. Alespoň v případě, že se na váš balkon nebo terasu vejde kompostér nebo rovnou vermikompostér s žížalami. Kromě blahodárných živin pro své rostliny navíc získáte ekologické řešení bioodpadu z domácnosti. Díky umístění na balkoně se navíc vyhnete případnému zápachu v bytě, což je vždy žádoucí. Jen když sáhnete po vermikompostéru s žížalami, nezapomeňte zvážit zimní variantu, tedy možné umístění kompostéru během chladnějších měsíců. V létě zase bude nutné najít na balkoně stinné místo.

balkonová zahrádka plná čerstvé zeleniny

Schovejte se v záplavě zeleně

Když už svůj balkon proměníte v malou zahrádku, byla by škoda si takový luxus neužít skutečně naplno. Vytvořte si v záplavě zeleně svůj klidný koutek. Stačí si pořídit balkonový nábytek, například křeslo a odkládací stolek na zábradlí. Čím víc místa máte k dispozici, tím pohodlnější sezení můžete vymyslet, vystačíte si ale i s málem. Když přidáte ještě světelný řetěz s roztomilými žárovkami, přehoz a třeba i nějakou boho dekoraci, jako je macramé nebo lapač snů, získáte útulnou skrýš jen pro sebe.