ROZHOVOR: Marforest – Místo, kde každý kus dřeva znovu ožije a kde je každý vyrobený kus jedinečný

Jelikož si velmi ceníme toho, že hodně z Vás se s námi dělí o výsledky své tvorby, chtěli bychom Vám tímto poděkovat. Rozhodli jsme se, že bychom chtěli Vaše kreativní úsilí ocenit i jiným způsobem, než je zveřejnění na Facebooku, a proto jsme již někoho z Vás požádali o krátký rozhovor. Touto cestou chceme Vaši tvorbu podpořit a dostat do povědomí více lidí. A naši čtenáři tak získají kousek inspirace a užitečných rad od skutečných profesionálů ve svém oboru.

Tentokrát jsme oslovili firmu s názvem Marforest. Odpovědět nám bude Mára, který s námi všemi sdílí jeho vášeň pro tvorbu dřevěných výrobků, abychom se o jeho tvorbě mohli dozvědět něco více.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představili.

Zdravím všechny, jsme firma zabývající se výrobou designových a dekorativních výrobků z českého dřeva v úchvatné kombinaci s epoxidovou pryskyřicí.

Marforest – Místo, kde každý kus dřeva znovu ožije. Místo, kde ke všem špalíkům, trámkům i fošnám přistupujeme s láskou, úctou a péčí. Díky individuálnímu přístupu a ruční výrobě tak můžeme zaručit kvalitu a také to, že každý vyrobený kus je na celém světě jen jeden. A kdo na celý proces výroby od kmene až po výsledný produkt, který vám dělá radost, dohlíží? — “ Mára “ — Ahoj, já jsem Mára.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Do práce se dřevem jsem se zamiloval před pár lety, ale vlastně mě to k němu táhlo odjakživa. Vůně pilin, co létají vzduchem, když vzniká nový stůl, dveře, nebo rovnou trámy na celou střechu, mě provázela celé dětství. Poctivá truhlařina se totiž v naší rodině předává už po několik generací. A tak jsem se nakonec i já ocitl v dílně za truhlářským ponkem, kde se nechávám fascinovat jedinečnými vlastnostmi jednotlivých dřevin a neopakovatelnou kresbou každé fošny.

„Chci tvoření ze dřeva dávat nový směr.“

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Představíte nám Vaši tvorbu a řeknete nám, jak jste se k tomu dostali?

K epoxidu jsem se dostal zcela náhodou. Po dobu pár let jsem občas narazil na fotku či video s prací s pryskyřicí. Ale nejevil jsem o v to hlubší zájem. Až jednou přišel kamarád s tím že viděl jeden stůl jestli bych to zvládl vyrobit a za kolik. A tak jsem si začal číst a studovat o co se vlastně jedná. V tu chvíli jsem se pro epoxid nadchl a začal si postupně víc a víc zjišťovat informace a shánět potřebný materiál a nástroje pro výrobu prvního kusu. Po letech bádání, získávání zkušeností a mnoha nezdarech jsem to nevzdal. Naopak mě to utvrdilo v mém přesvědčení: ano, tohle je přesně to, co chci dělat.

WOOD and EPOXY: A tak se to podařilo… sen se stává skutečností. Můj koníček je mým živobytím a živobytí jistotou. Vítej, je tu MARFOREST.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Co se Vám na práci se dřevem líbí?

Co se mi líbí na práci se dřevem? Asi jeho všestrannost a využití. Vůně, kresba. Každý kousek fošny ve skladu jen čeká na svou chvíli jak se využije. Líbí se mi, že každý kus dřeva není nikdy stejný a proto tak jedinečný.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Čím se inspirujete při tvoření?

Každý nápad přijde až když vím, co a z čeho budu vyrábět. Jak se dívám na formu, ve které budu zalívat a jak si postupně skládám kousky dřeva. Takže spíš každý nápad jsou pomalé krůčky k výsledku. Ale lhal bych kdybych řekl, že mě neinspiruje konkurence. Rád dělám věci po svém a ve svém stylu. Konkurence je hodně, proto se snažím dělat vše o 100% lépe.

Je to Vaše práce nebo záliba?

Záliba a koníček, co přináší ovoce.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Asi jak dlouho Vám trvá vytvořit například konferenční stolek?

Výroba stolečku trvá většinou tak 60 dní. Technologické pauzy musím dodržovat a různé postupy práce se nesmí uspěchat, jinak by to mohlo skončit nezdarem.

Co potřebujete k výrobě?

Dřevo, epoxid, klid a stroje.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Vyrábíte také dle přání zákazníka?

Ano! Z 90% vyrábím pouze tak, jak si přeje zákazník. Každý krok a proces výroby se zákazníkem konzultuji, posílám fotky z průběhu…

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Zatím pouze skrz naši FB stránku Marforest, kde máme podstránku obchod. Když člověk sám napíše, o co má zájem. Takže 100% řeším přes Messenger a Facebook.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Pryskyřice se nemusíte obávat. Používáme tu nejkvalitnější s certifikátem pro styk s potravinami.

rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest
rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest
rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest
rozhovor: marforest
Zdroj: Marforest