ROZHOVOR: Kreslená vizitka na míru. Váš život na jednom kusu papíru.

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Vše, co vás charakterizuje, může být zvěčněno na portrétu – karikatuře s trochu jiným významem. Nechte se inspirovat neobvyklým curriculum vitae v podobě uměleckého díla z rukou Kamily.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Kamila a jednoho dne možná zilustruji i Váš život. Mou vášní je malba karikatur stylem, který neuráží, ba naopak mají za cíl obšťastnit, aby se každý na svou podobiznu koukal rád. Dávno jsem přesáhla hranice pouhého napodobení obličejů a v obrazech zachycuji vše, co mi o sobě lidé prozradí. Malba reálných osob a jejich životů je mnohem atraktivnější než knižní ilustrace, kterou jsem vystudovala v Bratislavě, a mám s ní zkušenosti. 

Svou cestu jsem odstartovala volným uměním. Na škole jsem se nadchla pro klasické grafické techniky. V tomto odvětví mám za sebou desítky výstav i mimo hranice České a Slovenské republiky. Svět fantazie plný barev, dřív příšerek a smýšlených hrdinů, byl mým snem od školky. Věřila jsem, že k práci s uměním mě dovede pozice učitelky na ZUŠ, kde jsem si i udělala praxi. Musím však uznat, že momentální realita je mnohem zábavnější a krásnější.

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová

Představíte nám svou tvorbu a řeknete nám, jak jste se k ní dostala?

Jak tomu u kreativních lidí bývá, i já jsem občas volila variantu handmade dárku. Zejména na svatby si to vyloženě říkalo o karikaturu. Ač šlo o mé první pokusy, dost se zalíbily. Okamžitě se rozšířily mimo moje známosti. Čím víc obrazů jsem namalovala, tím víc ukázek jsem nahrála na internet, a dál už to šlo ruku v ruce.

Čím se při jejich malování inspirujete?

Inspirují mě reální lidé, jejich mazlíčci, profese i zájmy. Není záliba, kterou bych si netroufla ztvárnit. Každý člověk či rodina žije jiný život, je to nevyčerpatelná studna témat a inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová

Je to vaše práce nebo koníček?

Sen se stal skutečností, z vášně se stala práce. Využila jsem nepříjemné časy distanční výuky a šla si za svým. Vidina budoucnosti jakožto kreslířky a obavy, že po dostudování k budování vlastní kariéry už nezbyde čas, mě hnali dopředu. Každou chvilku mimo studium a sportování v přírodě, jsem jen malovala. Při každé přednášce bez zapnuté kamery mi na stole ležela rozmalovaná karikatura a mě nezajímalo nic jiné, než jakou barvu zrovna použít.

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Občas kreslím i realistické portréty. Zkoumání rysů a výrazů lidské tváře mě neskutečně fascinuje. Dál, než jen k mazlíčkům, kteří jsou nedílnou součástí mých děl, však zacházet nechci. S využitím svých maleb se sem tam nechám přemluvit ke grafickému designu. Byl mým oborem na střední škole, takže práce s počítačem mi cizí není. 

Mým záměrem je však zdokonalování se v jednom, mému srdci nejbližším, odvětví. Co však rozhodně plánuji, je rozšířit svá portfolia po více doménách. Spoléhat se na jeden web v době podvodníků se mi nezdá bezpečné.

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová

Kde lze koupit vaše obrazy?

Nejaktivnější jsem na Facebooku, na stránce Kamila Lenertova Artworks, kde najdete největší množství ukázek. Kromě samotných prací si můžete prohlédnout i stovky fotek od spokojených zákazníků. Občas dostanu z předávání obrazu i video, které se souhlasem sdílím. 

Ke zhlédnutí najdete také videa z procesu, detailní záběry a různá další, které se k sebeprezentaci učím stříhat. Založila jsem si na ně i kanál na Youtube, kde mě najdete pod stejným jménem jako na Facebooku či Instagramu

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová

Pokud Vám k přesvědčení stačily doplňkové fotografie tohoto rozhovoru, dotazy a objednávky mi můžete posílat i klasicky na e-mail kamca.lenertova@seznam.cz.

Chtěla byste našim čtenářům sdělit ještě něco, co jsme nezmínili?

Věnujte se tomu, co Vás baví a jde. Ať už máte talent na pečení, sport, či hrajete na hudební nástroj, nezapomeňte svou zálibu hlavně sdílet s blízkými. Radost, kterou tak můžete rozdat, je na tom všem to nejhezčí a za mě největší hnací motor pokračovat. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová
ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová
ROZHOVOR:
Zdroj: Kamila Lenertová