Šlehačková vánočka plná mandlí a rozinek

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tato šlehačková vánočka plná mandlí a rozinek je tou pravou.

Šlehačková vánočka plná mandlí a rozinek
Zdroj: Jana Jančíková

Šlehačková vánočka plná mandlí a rozinek:

Co budeme potřebovat:
  • 420-450 g hladké mouky
  • 110 ml smetany ke šlehání 33%
  • 100 ml vlažného mléka
  • 2 celá vejce,
  • 25 g droždí
  • 85 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru, citrónovou kůru, rozinky v rumu a 2 lžíce rumu do těsta
  • špetka soli
  • vajíčko na potření a mandle na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Vypracujeme těsto klasickým způsobem (podsypávat moukou dokud se nelepí) a necháme kynout tak 2 hodiny, mezitím tak 2x promísíme.

2) Zapletenou vánočku jsem nechala kynout asi tak hodinu v teple(nahřála jsem troubu) zašpejlila, potřela vajíčkem, posylala mandlemi dala péct .

3) Pekla jsem prvních 8-10 minut na 180°C potom přikryla alobalem a snížila teplotu na 160 stupňů asi 40 -45 minut. Je opravdu moc dobrá a nadýchaná.

Doporučujeme: Recept na domácí rohlíky, které jsou lepší než z pekárny

Přejeme Vám dobrou chuť.