Velmi chutný koláč s jemnými tenkými pláty a jemnou medovou chutí. Je kombinován se dvěma druhy smetany: Z přírodního jogurtu a třešní – dokonalá kombinace. Jsme si jisti, že každý mlsný jazýček ocení tento dort takový, jaký je, protože je to skutečná lahůdka. Vřele doporučujeme, abyste si ho zkusili vyrobit sami!

Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 110 g tekutého medu
- 100 g másla
- 8 g jedlé sody
- 3 vejce
- 1 špetka soli
- 80 g cukru
- 160 g mouky
Jogurtový krém:
- 400 g hustého přírodního jogurtu nebo zakysané smetany
- 2 vejce
- 130 g praženého cukru
- 50 g mouky
- 15 g (3 čajové lžičky) vanilkového cukru
- 80 g másla
Na třešňový krém:
- 300 g vypeckovaných třešní
- 90 g cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
- 8 g želatiny
- 50 ml vody
Na polevu:
- 40 g kakaa
- 100 g cukru
- 150 g hustého přírodního jogurtu nebo zakysané smetany
- 60 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte jogurtový krém: V hrnci smíchejte cukr a mouku. Přidejte vejce a metličkou je vyšlehejte dohladka.

2. Přidejte hustý jogurt nebo zakysanou smetanu a promíchejte. Hrnec postavte na oheň a za stálého míchání stěrkou přiveďte smetanu k varu. Protože se začalo vařit, vařte ho ještě 2-3 minuty, dokud nezhoustne, a to již za stálého míchání metličkou.

3. Odstavte hrnec z ohně a přidejte vanilkový cukr. Jemně promíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostičky. Smetanu míchejte metličkou, dokud se všechno máslo dobře nerozpustí.

4. Krém je připraven. Přeneste je do větší mísy, aby rychleji vychladly. Přikryjte krém potravinovou fólií a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.

5. Mezitím si připravte těsto: Do hrnce přidejte máslo a med, postavte ho na oheň a za stálého míchání stěrkou nechte obě ingredience na mírném ohni rozpustit.

6. Poté přidejte jedlou sodu a velmi dobře promíchejte. Směs vařte na mírném ohni 2 minuty nebo dokud nezíská karamelovou barvu. Odstavte hrnec z ohně a pokračujte v míchání, dokud se nepřestane vařit. Poté ji přelijte do jiné nádoby a nechte vychladnout.

7. Vejce se špetkou soli šlehejte mixérem na střední rychlost do pěny. Poté přidejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se všechny krystalky dobře nerozpustí. Zvyšte rychlost mixéru na vysokou a pokračujte v míchání, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem a nezhoustne a nezpění.

8. Poté začněte tenkým pramínkem přidávat medovou směs za stálého míchání metličkou.

9. Mouku prosejte a vmíchejte ji do tekutého těsta.

10. Plech vyložte pečicím papírem a těsto do něj rovnoměrně rozprostřete.

11. Pečivo pečte 15-18 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové, pomocí párátka.

12. Těsto rozkrojte napůl a dejte vychladnout na mřížku na pokojovou teplotu.

13. Připravte třešňový krém: Do nádoby přidejte želatinu a vodu. Promíchejte a nechte želatinu hydratovat.
14. V samostatné míse smíchejte cukr a kukuřičný škrob (můžete nahradit pšeničnou moukou).
15. Višně přidejte do mísy a rozmixujte na hladké pyré. Použili jsme mražené třešně, trochu rozmražené.

16. Třešňové pyré přelijte do hrnce, přidejte škrobový cukr a promíchejte stěrkou.
17. Hrnec postavte na oheň a směs za stálého míchání přiveďte k varu. Když začne vřít, snižte teplotu a směs za stálého míchání vařte jednu minutu.

18. Odstavte hrnec z ohně a přidejte do něj hydratovanou želatinu. Míchejte. Přeneste je do větší mísy, aby rychleji vychladly.

19. Okraje vychladlé desky ořízněte nožem. Z každé strany odřízneme asi 3-4 mm. Poté odříznuté okraje rozmělněte v kuchyňském robotu.

20. Oba vršky podélně rozřízněte na polovinu, abyste získali 4 stejně velké vršky.

21. Vychlazený jogurtový krém šlehejte mixérem, dokud nebude opět nadýchaný a hustý.
22. Sestavte dort: Na servírovací talíř položte vyjímatelný cukrářský korpus a boky vyložte acetátovou fólií. První těsto potřete polovinou jogurtového krému a rovnoměrně ho rozetřete. Pak položte druhý dort a nalijte na něj třešňový krém. Poté misku vložte asi na 30 minut do mrazáku. Třešňový krém by měl dobře ztuhnout.


23. Misku vyjměte z chladničky. Pokračujte vrstvením třetího dortu, zbývajícího jogurtového krému a čtvrtého dortu. Prsty ji trochu zploštěte. Vraťte koláč do lednice.
24. Připravte si čokoládovou polevu: Do malého hrnce přidejte cukr a kakao. Promíchejte je stěrkou. Přidejte přírodní jogurt nebo zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
25. Hrnec postavte na oheň a glazuru vařte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Neustále míchejte, aby se nelepila na základnu. Jakmile začne směs vřít, vařte ji ještě minutu a pánev stáhněte z ohně. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a promíchejte.

26. Vzniklou polevou přelijte vrchní vrstvu dortu a rovnoměrně ji rozetřete.
27. Povrch dortu posypte 1/3 množství drobků a dejte na 6-8 hodin (nebo přes noc) do chladničky.

28. Vyjměte dort, odlepte kroužek a acetátovou fólii a posypte boky dortu zbylými drobky z horní části. Nakrájejte ji na kousky a s chutí podávejte!


