Koupelnový nábytek a textil, který nesmí chybět v žádné koupelně

Stejně tak jako existují spotřebiče, bez nichž se žádná domácnost neobejde, existují také doplňky a nábytek, bez nichž se neobejdete v koupelně. Které konkrétní věci to jsou? Přinášíme vám přehledný seznam i s důvody, proč bez nich koupelna není kompletní.

koupelnový nábytek a textil, který nesmí chybět v žádné koupelně
Zdroj foto: ImageFlow / Shutterstock.com

Základ každé koupelny? Koupelnová skříňka u umyvadla

V koupelně trávíme poměrně hodně času a využíváme celou řadu produktů. Od zubní pasty, mýdla až po šampony a pěny na holení. Aby bylo možné mít veškeré tyto kosmetické produkty po ruce, musí se v místnosti nacházet koupelnová skříňka. Zpravidla bývá umístěna v bezprostřední blízkosti umyvadla. Ať už se jedná o skříňku nad umyvadlem, pod umyvadlem nebo vedle něj, bez ní zkrátka není koupelna koupelnou.

Praktické kusy koupelnového nábytku vhodné do každé koupelny

V některých případech jedna koupelnová skříňka nestačí, proto si pořiďte i další koupelnový nábytek. 

Kromě skříňky určitě využijete:

  • praktickou poličku pod zrcadlo,
  • stojan na ručníky,
  • skříňku za pračku.

Pokud máte prostornou koupelnu, vybavte ji dostatečným počtem nábytku, abyste mohli veškeré věci skladovat ve skříňkách. Kvůli vlhkému prostředí by totiž mohly některé předměty navlhnout a poškodit se.

Jak poznat kvalitní koupelnový nábytek

S vlhkým prostředím souvisí také to, jaký nábytek zvolit. Ten opravu kvalitní by měl být opatřen speciální vrstvou odolnou vůči vlhkosti. Vlhkost totiž může způsobit nabobtnání nábytku, což vede k deformaci a následně k jeho úplnému zničení.

Koupelnový textil? Jedině ten kvalitní

Nešetřit se rozhodně vyplatí také na koupelnovém textilu. Ručníky a osušky by měly mít dostatečnou gramáž, alespoň 450 g/m2. Mezi koupelnový textil ale řadíme také podložky před vanu, sprchový kout a toaletu. U těch můžete vsadit na bavlněný materiál, který je savý i příjemný. V každém případě by ale měly být podložky opatřeny protiskluzovou vrstvou, aby vám zajistily bezpečí.

Výhody koupelnového textilu a správná péče o něj

S koupelnovými předložkami si ušetříte vytírání koupelny po každé sprše či koupeli. Nasají do sebe totiž veškerou vlhkost a ušetří vám práci. Aby se v ručnících, osuškách i předložkách nedržely nečistoty a bakterie, pravidelně je perte podle pokynů uvedených na jejich štítcích.

Stylovou, moderní i praktickou koupelnu může mít každý z nás. Stačí se zaměřit na výběr vhodného, ale hlavně kvalitního koupelnového nábytku, nepodcenit výběr ručníků, osušek a předložek, a užívat si každý pobyt v koupelně. Neopomíjejte pravidelnou údržbu a hlavně koupelnu co nejčastěji větrejte. Vlhké prostředí, které je pro koupelny typické, totiž není ideální pro nábytek, ani textil.