Receptů na boršč je nespočet. Je to jedno z jídel, která se připravují v každé domácnosti jinak, proto je zbytečné hledat jediný pravý a zaručený recept. Každá hospodyně má ten svůj „originální“. Co ale nesmí v dobrém boršči chybět je určitě zelí, řepa, brambory, mrkev a dobrá hustá smetana na podávání. Boršč bez masa je lehkou a chutnou letní variantou nejen pro vegetariány.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vegetariánský boršč
Co budeme potřebovat:
- 3 ks střední červené řepy
- 1 ks velké mrkve
- 1 lžíce oleje
- 1 ks většího rajčete
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 ks středních brambor
- 2 KL soli
- 1/2 ks bílého zelí (menší)
- 1 ks cibule
- 5 ks černého pepře (celý)
- 2 ks bobkového listu
- 3 stroužky česneku
- trochu petrželky nebo kopru
Jak budeme postupovat:
- Červenou řepu oloupejte. Jednu nastrouhejte nahrubo a dvě nakrájejte na tenké hranolky.
- Oloupejte a nahrubo nastrouhejte mrkev.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou a nastrouhanou zeleninu.
- Po třech minutách restování přidejte na kostičky nakrájené rajče.
- Zeleninu podlijte vodou a přidejte citronovou šťávu. Přikryté vařte na mírném ohni asi 20 minut.
- Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na kostičky. Polovinu zelí nakrájejte na plátky.
- Poté zeleninu zalijte 2 litry vody, osolte a přidejte brambory a zelí. Do polévky přidejte celá zrnka černého pepře, bobkový list a rozdrcený česnek.
- Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím na pánvi osmahněte cibuli a až změkne, vmíchejte ji do polévky.
- Vše společně povařte asi 10 minut, dochuťte nasekanou petrželkou nebo koprem a podávejte samotné nebo se lžící zakysané smetany.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na vegetariánský boršč i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na jednoduché vegetariánské těstoviny – Penne s lilkem a feta sýrem.