Brynzová polévka nebo demikát patří do kategorie typických slovenských jídel. Oblíbená byla v regionech s chovem ovcí, i když existuje i jeho varianta z kravského mléka. Demikát však není jen slovenskou záležitostí, je populární i na moravském Valašsku. Pojďme si ji připravit!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Demikát – brynzová polévka
Co budeme potřebovat:
- 1 PL vepřového sádla nebo oleje
- 50 g slaniny
- 1 ks větší cibule
- 3 ks větších brambor
- 1/2 KL drceného kmínu
- 1 KL sladké mleté papriky
- 1,5 litrů vody
- 200 g brynzy
- 100 ml smetany ke šlehání
- podle chuti sůl, mletý černý pepř
Jak budeme postupovat:
- V hrnci rozehřejte sádlo (olej), přidejte slaninu a cibuli nakrájenou na malé kostičky a vše společně osmahněte.
- Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory, kmín, mletou papriku, přilijte vodu, vše přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou – asi 25 minut.
- Brynzu vymíchejte spolu se smetanou a tuto směs přilijte k uvařeným bramborám a minutku povařte. Hrnec odstavte z plamene a vše spolu rozmixujte do krémova s ponorným mixérem.
- Brynzovou polévku ochutnejte, a je-li třeba dosolte a dokořeňte pepřem.
- Před podáváním demikát ozdobte plátky osmažené slaninky, červenou cibulkou a nasekanou čerstvou pažitkou. Servírujeme s čerstvým pečivem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na demikát i Vašim přátelům! Doporučujeme: Babiččina rychlá hrachová polévka s uzeným žebírkem podle tradičního receptu.