Zapékaná cuketa se sýrem: Nejrychlejší večeře, která chutná luxusně

0
zapečená cuketa
Miluješ cuketu, ale už tě unavuje její klasická příprava? Tato zapékaná verze se sýrem tě příjemně překvapí: je rychlá, šťavnatá a plná sýrové chuti. Kombinace tvrdého sýra, feta, česneku a tymiánu dělá z obyčejné zeleniny slavnostní chod. Skvělé jako lehká večeře, příloha nebo jako hlavní pokrm, když nechceš trávit hodiny v kuchyni.

Ingredience

  • 2 kusy cukety
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 100 g feta sýra (roz drobený)
  • 150 g tvrdého sýra (eidam, gouda, čedar nebo jiný podle chuti)
  • Petrželová nať na ozdobu
  • Soľ a mleté černé pepř dle chuti

Postup přípravy

1) Cukety dobře omyj, osušte, odkroj konce. Podélně je rozkroj na poloviny a vydlabej dužinu. Dužinu nech vytéct a odsaješ z ní vodu (např. v sítku nebo papírovou utěrkou).

2) Poloviny cuket osol a polož řezem nahoru na mřížku nad papírovou utěrku – nech odkapávat cca 20 minut.

3) Mezitím rozehřej olej na pánvi, přidej nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, restuj do sklovita. Přidej dužinu z cuket, tymián, sůl a pepř. Společně restuj asi 5 minut.

4) Od rajských cuket ještě osušte povrch papírovou utěrkou, naplň sýrovou směsí (feta + tvrdý sýr + petržel). Něco sýra si nechej na posypání navrch.

5) Polož naplněné cukety na plech vyložený pečicím papírem a dej do trouby předehřáté na 200 °C. Peč asi 20-25 minut, dokud cuketa změkne a sýr se rozpeče dozlatova.

Tipy pro nejlepší výsledek

  • Pokud máš rád výraznější chuť, přidej trochu červené papriky nebo chilli. Stejně tak česnek může být víc, pokud to máš rád.
  • Vyber tvrdý sýr s chutí, která se dobře rozpéká – čedar či gouda dodají dobrý tah.
  • Před vložením do trouby dej plech na horní mřížku trouby – sýr a okraje se krásně zapečou.

Další cuketové recepty

Závěr

Zapékaná cuketa se sýrem je recept, který ukazuje, že i jednoduchá zelenina může být hvězdou stolu. Stačí pár surovin, krátký čas a výsledek je chutí intenzivní, struktura lahodná a aroma neskutečné. Upeč ji, ozdob petrželkou a buď připravený na pochvaly – tahle cuketa si je zaslouží.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!