Domů Recepty

Vepřová kýta na česneku s bramborovo-slaninovým knedlíkem a špenátem: Nedělní oběd jako od babičky

Zdroj: Luci Luci

Tato klasická kombinace vepřového masa, česneku, špenátu a bramborového knedlíku je ztělesněním české kuchyně. Je to vydatný a chutný oběd, který potěší celou rodinu a připomene vám vůni nedělních obědů.


Ingredience

Na vepřovou kýtu:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • sůl a pepř
  • hovězí nebo zeleninový vývar
  • olej na opékání

Na bramborovo-slaninovou knedlík:

  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 100 g slaniny
  • sůl

Na špenát:

  • 400 g mraženého špenátového protlaku
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • kmín
  • sůl
  • máslo nebo olej

Postup

1) Vepřová kýta: Maso ze všech stran osolte a opepřete. Na oleji ho zprudka orestujte ze všech stran. Vyndejte ho, a do výpeku vložte nakrájenou cibuli, kmín a plátky česneku. Restujte dozlatova, vraťte maso, podlijte vývarem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, dokud není maso měkké. Hotové maso vyndejte, omáčku rozmixujte, vraťte maso a prohřejte.

2) Bramborovo-slaninovou knedlík: Uvařené brambory oloupejte a nechte vychladnout. Poté je nastrouhejte najemno, přidejte obě mouky, vejce, žloutek, sůl a na kostičky orestovanou slaninu. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj dva knedlíky. Ty zabalte do fólie, utáhněte jako bonbón a vařte v osolené vroucí vodě 25 minut.

3) Špenát: Špenátový protlak nechte rozmrazit a slijte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi orestujte cibuli s kmínem, přidejte vymačkaný česnek a nechte ho rozvonět. Vložte špenát, a když se začne vařit, rozklepněte do něj vejce a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Dochuťte solí.


Pár tipů pro dokonalý výsledek

  • Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete na dno pekáče přidat kořenovou zeleninu, jako je mrkev nebo celer.
  • Špenát můžete zjemnit trochou smetany, která mu dodá krémovou konzistenci.
  • Bramborové knedlíky budou ještě lepší, pokud je ihned po uvaření nakrájíte a potřete rozpuštěným máslem.

Závěr

Tento recept je důkazem, že tradiční česká kuchyně je plná chutí a potěší každého. Připravte si tento oběd a užijte si opravdovou klasiku.

1 komentář

Comments are closed.