
Tato klasická kombinace vepřového masa, česneku, špenátu a bramborového knedlíku je ztělesněním české kuchyně. Je to vydatný a chutný oběd, který potěší celou rodinu a připomene vám vůni nedělních obědů.
Ingredience
Na vepřovou kýtu:
- 1 kg vepřové kýty
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- kmín
- sůl a pepř
- hovězí nebo zeleninový vývar
- olej na opékání
Na bramborovo-slaninovou knedlík:
- 500 g brambor (varný typ C)
- 1 vejce a 1 žloutek
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g hrubé mouky
- 100 g slaniny
- sůl
Na špenát:
- 400 g mraženého špenátového protlaku
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- kmín
- sůl
- máslo nebo olej
Postup
1) Vepřová kýta: Maso ze všech stran osolte a opepřete. Na oleji ho zprudka orestujte ze všech stran. Vyndejte ho, a do výpeku vložte nakrájenou cibuli, kmín a plátky česneku. Restujte dozlatova, vraťte maso, podlijte vývarem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, dokud není maso měkké. Hotové maso vyndejte, omáčku rozmixujte, vraťte maso a prohřejte.
2) Bramborovo-slaninovou knedlík: Uvařené brambory oloupejte a nechte vychladnout. Poté je nastrouhejte najemno, přidejte obě mouky, vejce, žloutek, sůl a na kostičky orestovanou slaninu. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj dva knedlíky. Ty zabalte do fólie, utáhněte jako bonbón a vařte v osolené vroucí vodě 25 minut.
3) Špenát: Špenátový protlak nechte rozmrazit a slijte z něj přebytečnou vodu. Na pánvi orestujte cibuli s kmínem, přidejte vymačkaný česnek a nechte ho rozvonět. Vložte špenát, a když se začne vařit, rozklepněte do něj vejce a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Dochuťte solí.
Pár tipů pro dokonalý výsledek
- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete na dno pekáče přidat kořenovou zeleninu, jako je mrkev nebo celer.
- Špenát můžete zjemnit trochou smetany, která mu dodá krémovou konzistenci.
- Bramborové knedlíky budou ještě lepší, pokud je ihned po uvaření nakrájíte a potřete rozpuštěným máslem.
Závěr
Tento recept je důkazem, že tradiční česká kuchyně je plná chutí a potěší každého. Připravte si tento oběd a užijte si opravdovou klasiku.
Přečtěte si také:
- Rozlétané ražniči na plechu: Lahodná a jednoduchá varianta klasiky
- Domácí hrnkové knedlíky – snadný recept bez vážení
- Tatranské kuře – zapečené kuřecí maso s bramboráčky, zeleninou a sýrem
- Domácí koblížky s Nutellou: Recept na dokonalou, nadýchanou pochoutku
- Pikantní kuřecí směs s krokety: Recept na oběd plný chutí
hmm. fajné