
Představte si lehký ovocný dezert, který vás přenese zpět do dětství, kdy maminka vždy vykouzlila něco sladkého z kompotu – a přitom vám nezabere půl dne v kuchyni. Tento meruňkový koláč z kompotu je přesně to pravé: šťavnaté meruňky, nadýchaný piškotový korpus a jemný želatinový krém, který vše krásně spojí. Díky jednoduchému postupu si koláč připravíte raz dva a navíc ušetříte čas i energii.
Stačí jen pár základních ingrediencí, trouba a chladnička – a za chvíli máte na stole oslňující letní dezert, který potěší rodinu i přátele.
Další tipy na využití pudinku naleznete zde - Recepty s pudinkem.
Meruňkový koláč z kompotu
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 3 vejce (připravte si z nich také tvarohový koláč lenivé hospodyňky)
- 2,5 lžíce polohrubé mouky (lze ji zkombinovat i s hladkou)
- 2,5 lžíce krystalového cukru (já jsem použila třtinový)
- 50 ml rostlinného oleje (například slunečnicový nebo ho můžete nahradit i máslem)
- 50 ml mléka (nejlépe plnotučné)
- ½ balíčku prášku do pečiva (ze zbytku balení si vyzkoušejte upéct i Sunquickové řezy)

Na želatinový krém:
- Meruňkový kompot (lze ho nahradit i broskvovým kompotem)
- 1 balíček Zlatého klasu (nebo vanilkového pudinku, kukuřičného škrobu – připravte si také metrový koláč bez pečení)
- Vodu (podle potřeby)
- Krystalový cukr (nebo vanilinový cukr – podle chuti)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava korpusu:
Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.

Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva.

Do vaječné pěny postupně a střídavě za stálého šlehání přidávejte moučnou směs, olej a mléko, dokud nevznikne hladké řídké těsto.

2. Pečení korpusu:
Hotové těsto rozetřete na plech nebo formu vyloženou pečicím papírem (cca 20 × 20 cm nebo forma ø 18 cm). Vložte do trouby a pečte na 180 °C asi 20–25 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.

3. Příprava meruněk a želatinového krému:
Meruňky z kompotu sceďte, šťávu zachyťte a plátky ovoce nakrájejte na tenké plátky (některé jsem nechala vcelku a naskládala jich na konec).

Do odměrky nalijte všechnu kompotovou šťávu a doplňte vodou do celkových 500 ml.

Odlijte si 300 ml tekutiny, oslaďte cukrem, přiveďte k varu v malém kastrůlku.

Zbylých 200 ml tekutiny rozmíchejte s práškem Zlatý klas dohladka.

Směs vlijte do horké sladké vody a za stálého míchání povařte 1–2 minuty do zhoustnutí, pak odstavte.

4. Sestavení koláče:
Na vychladlý korpus rovnoměrně naaranžujte plátky meruněk.

Zalejte je připraveným teplým krémem, aby byly ponořené.
Nechte nejprve zchladnout při pokojové teplotě, poté dejte do lednice na 2–3 hodiny (ideálně přes noc), dokud krém úplně neztuhne.

5. Podávání:
Koláč nejlépe servírujte dobře vychlazený, aby želatinový krém pevně držel tvar a broskvová chuť byla intenzivnější. Každý kousek můžete před podáváním jemně pocukrovat moučkovým cukrem nebo ozdobit lístky čerstvé máty či plátky čerstvé meruněk.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Vícevrstvý efekt: Po upečení korpusu a před broskvemi naneste tenkou vrstvu lehce našlehané šlehačky nebo řeckého jogurtu. Koláč bude vzdušnější a vrstvy se lépe oddělí.
- Zpevnění krému želatinou: Pro extra pevný krém přidejte do kompotové šťávy půl sáčku neochucené želatiny (cca 6 g) rozpuštěné v malém množství vody. Krém po ztuhnutí krásně drží tvar.
- Voňavý piškot s citrusovou kůrou: Do těsta na korpus nastrouhejte kůru z jednoho bio-citronu nebo pomeranče. Piškot bude prokouřený a v kontrastu se sladkými broskvemi příjemně svěží.
- Obměna ovoce: Místo meruněk můžete použít třeba nakrájená broskve, jahody, borůvky či plátky jablek a hrušek na tenké měsíčky. Pevnější ovoce (jablka, hrušky) před vrstvením krátce poduste s trochou cukru a skořice, změkne a získá karamelový nádech.











































