Rebarborový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou

Zdroj: Martina Hančlová

Dopřejte si chuť léta s tímto neodolatelným rebarborovým koláčem! Kombinace křehkého lineckého těsta, jemného tvarohového krému, nakyslé rebarbory a voňavé skořicové drobenky vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Ideální k odpolední kávě nebo jako osvěžující dezert.

Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 1 vejce
  • 150 g másla, studené, nakrájené na kostičky
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g tvarohu z vaničky
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na rebarborovou vrstvu:

  • 350 g rebarbory, oloupané a nakrájené na půlcentimetrové kousky
  • 1 balení skořicového cukru (nebo dle chuti krupicový cukr smíchaný se skořicí)

Na drobenku:

  • 80 g másla, změklé
  • 80 g cukru krupice
  • 160 g polohrubé mouky

Jak na to? Podrobný návod

1. Příprava těsta

  1. Zadělání těsta: Na vál prosejte hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, studené kousky másla a vejce. Rychle zpracujte všechny suroviny v hladké těsto. Snažte se pracovat rychle, aby se máslo příliš nezahřálo.
  2. Chlazení: Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na alespoň 30 minut do lednice odpočinout.

2. Příprava náplní a drobenky

  1. Rebarbora: Mezitím, co se těsto chladí, oloupejte rebarborové řapíky a nakrájejte je na půlcentimetrové kousky.
  2. Tvarohová náplň: V misce smíchejte tvaroh z vaničky s vanilkovým cukrem.
  3. Drobenka: Do misky dejte změklé máslo, krupicový cukr a polohrubou mouku. Rukama prohněťte, dokud nevznikne sypká drobenka.

3. Kompletace a pečení

  1. Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Příprava formy: Formu na koláč (Ø 26-28 cm) nebo menší plech (cca 20×30 cm) vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem.
  3. Vytvarování těsta: Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na velikost formy, nebo ho můžete přímo vymačkat do formy a vytvořit i nízké okraje. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou.
  4. Vrstvení: Na připravené těsto rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Na tvaroh rozprostřete kousky nakrájené rebarbory a posypte je skořicovým cukrem.
  5. Pečení: Nakonec celý koláč posypte připravenou drobenkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 40-45 minut, nebo dokud nebude drobenka krásně zlatavá a těsto propečené.

Připravte si také:

Neodolatelné jahodové řezy s nadýchaným piškotem a krémem: Osvěžující letní dezert!

Připravte si tyto skvělé vanilkové řezy s jahodami

Nebe v puse! Krémové jahodové řezy se želatinou – dokonalý dezert

Servírování

Upečený koláč nechte zcela vychladnout, než ho nakrájíte na porce. Ta kombinace křehkého lineckého těsta, jemného tvarohu, nakyslé rebarbory a křupavé drobenky je prostě delikatesa! Dobrou chuť.